Тракийско светилище Камъка в Странджа - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тракийско светилище Камъка в Странджа
Автор: Мария Ангелова

Странджа е една от най-мистичните планини в България. Тук сякаш горите са по-дълбоки, животните - по-диви, а тайните - още по-древни. Планината крие много светилища, част от наследство на траките по нашите земи. Преди хиляди години те са създали мегалитни паметници, издялани в скалите светилища, древни ритуални строежи, скални ниши, гробници и цели храмове.

Тракийското светилище Камъка е едно от най-посещаваните в Странджа поради местоположението си. Намира се съвсем близо до пътя между село Граматиково и Малко Търново, в местността Каменска бърчина (на диалект това означава Каменно възвишение).

Според археолозите Камъка е на възраст 3-4 хиляди години. Това е било място, на което по време на лятното слънцестоене се е посрещал Богът Слънце. Правели са се мистични ритуали с леене на вино, вода и кръв върху изсечени в скалата соларни кръгове. Както за повечето древни култури, така и за траките небесните тела са били изключително важни и дори обожествявани. Древните астрономи не са притежавали големи телескопи, а само очите си, но това не им е попречило да се опитат да разгадаят звездите.

В подножието на скалата започва вековна дъбова гора, в която все още има следи от древните градежи. Не може с точност да се каже за какво са служили те, но ясно си личи типичният за траките градеж от суха зидария. Това говори за голямото значение, което е имало мястото. Траките са строили домовете и селищата си предимно от дърво, а гробниците и светилищата си от камък.

Качете се отново на скалата и продължете малко вляво по пътеката, за да стигнете до така нареченото провирало. Това представлява естествено скално образувание във формата на гъба. Вероятно дообработено от траките. В основата му има не много голям процеп, през който един нормален на размери човек би могъл да се провре без много усилия. Казват, че ако минеш през провиралото ще бъдеш здрав и щастлив пред годината.

Изкачите ли се на скалите до гъбата, ще видите изсечените в скалата соларни кръгове, огрявани почти целодневно от слънцето. Именно тук са се извършвали ритуалите, свързани с посрещането на Бога Слънце и леенето на кръв, вино и мляко.

А попаднете ли тук в облачен или дъждовен ден, със сигурност ще почувствате част от древната мистика на района. Сенките и сумрака изпълват мястото с необикновена енергия.

Полезна информация: За Камъка тръгва пътека директно от пътя Малко Търново – Граматиково. Има табела, която обаче е скрита в клоните и като нищо може да я пропуснете. Ако идвате от Малко Търново, засечете точно 10 км от табелата за излизане от града, след което от лявата си страна ще видите малка полянка, където можете да оставите колата си (няма друго  подходящо място за отбиване), а самата пътека към Камъка започва от другата страна на пътя (а ако идвате от село Граматиково, точно на 13-я километър гледайте за полянката). Изкачването е леко и трае около 15 минути. Малко преди светилището има хубава дървена беседка, подходяща за пикник или следобедна дрямка.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин