Кампания "Да дарим 2022 нови книги за библиотеките по повод 24 май" - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кампания "Да дарим 2022 нови книги за библиотеките по повод 24 май"
Автор: Peika.bg
Кампания "Да дарим 2022 нови книги за библиотеките по повод 24 май"

За пета година Сдружение за градски читални и читАлнЯта в Градската градина на София отправят дарителско предизвикателство към всички любители на четенето да съберат нови книги за библиотеките в България. Кампанията стартира от 1 май, като целта е в следващия един месец да бъдат събрани поне 2022 книги. Всички дарения ще бъдат препратени към различни читалищни, училищни, общински и регионални библиотеки в цялата страна.

Всеки може да се включи в кампанията, като дари своя любима книга. Търсят се нови детски книги, съвременна българска литература и нови издания, излезли в последните 10 години. Всички дарени книги трябва да са запазени в добро физическо състояние. Книгите се събират на място в читАлнЯта в Градската градина на София от 10 до 20 ч. всеки ден. В замяна на дарените книги всеки ще получи и безплатна читателска карта за читАлнЯта.

В предишните години правехме голямата си годишна дарителска акция в дните преди Нова година, но заради пандемията се наложи да я отложим за по-подходящ момент. Миналата година я проведохме през пролетта, защото кое е по-подходящото време да обърнем внимание на библиотеките от навечерието на 24 май. Надминахме поставената си цел да съберем 2021 книги, но в сравнение с предишни години успехът ни, за съжаление, не беше толкова голям. Пандемията ни наложи някои ограничения, но сега вярваме, че нещата ще се върнат обратно към нормалното и тази кампания ще бъде най-успешната досега. Надявам се, че и в тази поредна кампания отново ще успеем да съберем много и все хубави книги, за да помогнем на библиотеките из страната да стават по-атрактивни за своите читатели”, споделя Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.

В рамките на кампанията няма да се приемат стари издания в лошо състояние, техническа литература, както и стари книги на чужди езици.

Както и през миналата година, дарения ще се приемат още и от фирми и граждански организации.

Повече подробности за дарителската кампания може да се следят във фейсбук събитието Да съберем 2022 нови книги за библиотеките по повод 24 май 2022г. 

При миналогодишното издание на дарителската кампания бяха събрани общо 2521  книги, които бяха дарени на 28 регионални, общински, читалищни и училищни библиотеки във всички краища на страната. От създаването на читАлнЯта до този момент сме дарили над 35 000 тома книги и тази година вярваме, че освен че ще достигнем поставената си цел, ще я надскочим дори повече от предходните кампании и ще увеличим значително общия брой дарени книги.

За читАлнЯта и Сдружение за градски читални:

читАлнЯта е съвместен проект на Сдружение за градски читални и ОПТуризъм” на Столична община. Тя осигурява бърз, лесен и атрактивен достъп до нови книги от съвременната българска и световна литература, а междувременно активно комуникира културата на четене в столицата. читАлнЯта функционира също и като информационен туристически център за София и по този начин допълнително ще предоставя на гостите на града освен полезна и актуална информация, пряк достъп до едни от най-важните части на българската култура - езика и литературата.

Сдружение за градски читални е неправителствена организация, която работи за насърчаване и популяризиране на четенето и интереса към книгите и съвременната литература в градска среда. Първият успешен проект на Сдружението е създаването на “читАлнЯта”. Преди две години екипът на Сдружението създава и първата онлайн литературна карта на София, а непосредсвено след това започна и първите литературни разходки в столицата, които представят по вълнуващ и нестандартен начин литературния живот в София пред туристи и граждани на града.

През годините Сдружение за градски читални реализира и множество дарителски кампании за български библиотеки, като общият брой на дарени книги от 2015г. До сега надвишава 27 хиляди. За работата си Сдружението е отличено с награди като “Спомоществовател на годината” на фондация “Глобални библиотеки”, грамота от Националната награда „Христо Г. Данов“, Награда “Европа” от Столична община и др.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин