Къносването на ръце и крака - удоволствие за момичета - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къносването на ръце и крака - удоволствие за момичета
Автор: Мая Ковачева
Къносването на ръце и крака - удоволствие за момичета

Рисуването на ръцете и краката с къна е ритуал, който съществува от хилядолетия в Мароко. Днес той се е превърнал в доходоносен бизнес и всяка туристка (а защо не и турист) може да се радва на красивите татуировки с къна.

На арабски „хенна” означава червено. Много хора в Магреба (страните от Северна Африка – Мароко, Алжир, Тунис) използват и думата “мехнди”. Това е и името на храста, от който се добива къната, както и самото изкуство. Ако видите младо момиче с изрисувани ръце и крака, най-вероятно то скоро се е омъжило. Красивите рисунки са част от предбрачните ритуали. Един или два дни преди сватбата всяка бъдеща булка се събира с роднини и приятелки за така наречената “махнди вечер”. Задължително на партито трябва да присъства и специалистка по къносването.

За някои арабки това е съчетание между хоби и работа. Те са толкова добри в рисуването, че постоянно ги канят на сватби, за да украсяват ръцете и краката на младоженката. С много търпение рисуват майсторките. Традиция в много райони е името на младоженеца да се вплита в красивите шарки.

Ако и вие искате да се порадвате на тази временна и много красива „татуировка”, трябва да се завъртите около някой пазар или площад в Казабланка, Рабат, Маракеш, Мекнес или който и да е по-голям град в Мароко. Ще видите десетки жени, облечени в черни или сини роби, да седят на ниски табуретки. Някои от тях се крият под огромни чадъри, други спокойно седят под палещото слънце и клюкарстват. Достатъчно е само да минете покрай тях и те ще започнат да ви махат или дори дърпат, само и само да седнете. Конкуренцията е голяма. Повечето говорят френски, но има и такива, с които може да се разберете само на арабски или по-просто с езика на знаците. Английският език не е толкова разпространен особено сред майсторките на къната.

Рисуването с къна е една от най-големите туристически атракции и наред с посещението на красивите джамии и медини, няма как да го подминете. Преди да седнете обаче попитайте за цената. В зависимост от града и мястото тя варира между 5 и 35 евро. С малко пазарене може да я свалите наполовина. Внимавайте! За съжаление както навсякъде по света, кражбите от туристи са ежедневие. Много „специалистки” по къносването издебват миг невнимание на клиентите си и ловко им прибират портфейлите. Местните хора казват, че тези обири петнят реномето на северноафриканската страна и отблъскват много туристи.

Внимателно огледайте всички майсторки на хенна и изберете тази, при която има повече хора. Все пак дръжте чантата и парите си здраво. Най-добре е човек предварително да извади банкнотите, които са му необходими, а не да размахва портфейла си сред оживените пазари.

Повечето жени държат каталог с рисунки, от които клиентът може да си избере. Когато се нанася върху кожата, цветът на къната е тъмнозелен или тъмнокафяв. Най-добрата е зелената къна. Познавачите съветват да не позволявате да ви слагат черна къна. Не се чудете, ако след едно денонощие къната падне. Под нея остава оранжева или кафява рисунка, която за няколко седмици постепенно избледнява. Къносването не отнема много време – 5-10 минути и ръцете или краката ви ще са изрисувани с цветя, интересни заврънтулки или надписи на арабски. Разбира се, зависи от сложността на картинката. Ако човек за първи път посещава Магреба, къносването е част от удоволствието на това екзотично пътуване... Почти толкова приятно, колкото и язденето на камила.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин