Карлово – да се потопиш във възрожденската атмосфера - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карлово – да се потопиш във възрожденската атмосфера
Автор: Peika.bg
Карлово – да се потопиш във възрожденската атмосфера

Карлово е един от най-омайните и китни възрожденски градове, където сякаш още витаят революционният дух и споменът за една героична епоха.

Градът се намира на 140 км от София и на 60 км от Пловдив.

Редица от най-бележитите личности от епохата преди Освобождението са родени в Карлово – Васил Левски, братята Евлоги и Христо Георгиеви, бащата на революционера Христо Ботев – учителят Ботьо Петков и други.

Там може да се потопите в автентичната възрожденска архитектура и ще се удивите от невероятната природа, която заобикаля града. Карлово е бил център на розопроизводството и преработка на розовия цвят доста време преди Освобождението и днес ежегодно, в първата неделя на юни, там се чества Празникът на розата

Карлово – да се потопиш във възрожденската атмосфера


Едни от най-интересните забележителности, които може да видите там са архитектурно-историческият резерват „Стария град“, където са събрани повечето музеи в града. Той се състои от 115 къщи, паметници на културата, всички с висока архитектурна стойност. Сред тях са къщата на Хаджи Димитриев, Астарджиевата къща, Синята къща, Зоевата къща, къщата на Йероним, Хаджи Пашовата къща, Хаджи Ангеловата къща и много други. 

Друго интересно място е „Бухаловият хан“ – е епохата преди Освобождението там се събирал Революционият комитет и Първото въздържателно дружество, основани от Левски. Сградата е строена в средата на XIX в. Разположена точно срещу храма „Св. Богородица”.

Обектът, който не бива да се изпуска е къщата-музей на Васил Левски, където може да се потопите в атмосферата, в която е израснал и да се запознаете с повече факти около историята му. 

Карлово – да се потопиш във възрожденската атмосфера


Докато сте там, не пропускайте да видите водопада Сучурум. Водите му се спускат от височина 15 м, а името му в превод от турски означава „хвърчаща вода“. Той се намира само на около километър от центъра на града в подножието на Стара планина, над градската водноелектрическа централа. Там можете да си направите пикник с барбекю в някой от заслоните и кътчетата за отдих. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин