Кастелсардо, Италия – изгуби се в това цветно градче от мечтите - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кастелсардо, Италия – изгуби се в това цветно градче от мечтите
Автор: Мария Ангелова

Като се каже „Италия“, все се има предвид я Тоскана, я Рим, я Сицилия. Много рядко някой се запътва за Сардиния, даже повечето италианци никога не са стъпвали там.

Клета, недооценена Сардиния. Тя обаче заслужава да я придвижите с няколко места напред в списъка на италианските си дестинации, защото си има от всичко. И плажове като от рекламите на туристическите агенции (без фотошоп, природата си ги прави сама), и древни цивилизации (нураги), с техните кули и гробници, и вкусна храна, и вино, което се пие по залез с гледка край морето (така ни казаха местните, кои сме ние, че да се противоспоставяме!?)...

Островът е сравнително голям и не си правете илюзии, че една седмица ще ви стигне да видите всичко. Но една от добрите изходни точки е крайбрежното градче Кастелсардо. Намира се в северната част, на час от Алгеро (с летище на нискотарифни авиолинии), на по-малко от час с кола до пристанището, от което тръгват фериботите за Корсика.

Кастелсардо е от онези италиански локации, които снимате, за да си напечатате картички после. Хълм, по него нахвърляни къщи във всички цветове на средиземноморското разбиране на шарен живот, най-отгоре, разбира се, крепост. Оттам – 360 градуса гледка към морето и нарязания като с формички за сладки бряг. Водата – нереално синьо-зелена.

Какво да не пропускате в Кастелсардо:

1. Стария град – намира се на хълма – вървите все нагоре и сте там. Най-отгоре е крепостта. Плащате 2-3 евро вход, но си заслужава. От терасата на крепостта се вижда града в краката ви, а билетът ви дава достъп и до малък музей - Музея на средиземноморските взаимовръзки (Museo Dell'Intreccio Mediterraneo). Експозицията не е кой знае какво, но е едно добро начало за разбиране на региона.

2. Катедралата Сант Антонио Абате – тази иначе скромна църква е забучена на скалистия бряг с изглед отвисоко към лазурносиньото море. Как да не си каже молитвите човек, че и от сърце. От катедралата тръгва крайбрежна пътечка, която ще ви изведе в центъра на града.

3. Бабите, които продават плетени кошове и кутийки – ще ги видите из старата част на Кастелсардо. Някои от тези баби са отворили вратата на всекидневната си и ви канят вътре да видите какви са ги изплели от тръстика. Тези съдове с цветни или геометрични мотиви се плетат на Сардиния от хиляди години.

4. Скалата Слон (Roccia Elefante) - скалата, естествено оформена от природните сили във формата на слон, с почти реални размери. Намира се край пътя, на 3 км от Кастелсардо в посока Сасари. Има кафява табела, която да ви насочи.

5. Пиенете на мирто и местно вино – мирто е характерен за Сардиния и Корсика ликьор, който се произвежда от листата и плодовете на растението мирта. Има два варианта – червен и бял. Сервира се добре охладен като диджестив след ядене. В много ресторанти в Сардиния след вечеря направо ще ви попитат искате ли по едно мирто. От местните вина опитайте –канонау (червено) или верментино (бяло). С гледка към морето. По залез. Няма да ви обясняваме нататък.

Кастелсардо, Италия – изгуби се в това цветно градче от мечтите

Полезна информация: Имайте предвид, че това е Сардиния и всички магазини са затворени от 1 до 4 часа следобед, както и в неделя. В петък до обяд в края на града (изхода в посока Сасари, срещу голям супермаркет Conad) се провежда седмичния битак и пазар за свежи зеленчуци, плодове и сирена. Много хубави сирена. Мммм.

Плажове в Кастелсардо: Брегът е предимно скалист, има няколко малки, симпатични пясъчни плажчета - един в новата част на Кастелсардо с бар и чадъри, и няколко около близките хотелски комплекси. 

Хотели в Кастелсардо: В Кастелсардо има няколко хотелчета, но си заслужава да отседнете в някой от комплексите, които са малко извън града, на самия бряг на морето, с гледка към полуострова по залез. Цените са съвсем приемливи, а винаги може да попаднете и на добра промоция.

Ако не ви се занимава с организацията, резервирайте пакетна почивка в Кастелсардо, наемете кола и се отдайте на откриване на тайните на Сардиния.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин