Катедралата Гуиниджи с дъбовете на покрива - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Катедралата Гуиниджи с дъбовете на покрива

Тосканският град Лука е известен с много неща, но сред всичките му изящни сгради се откроява Катедралата на Гуиниджи. За всеобща изненада на върха на близо 45-метровата катедрала има градина, в която освен всичко друго, растат и седем дъба.

Катедралата е построена от Гуиниджи, най-известното и влиятелно семейство в града през 14-ти век. Последният потомък на семейството дарява кулата на града.

За седемте дъба в градината на покрива се смята, че са първите, засадени там през 14-ти или 15-ти век.

Въпреки че родът Гуиниджи е притежавал огромно богатство и власт, той не е бил от най-щастливите. Поколението, което е построило катедралата се е състояло от седем братя, трима от които са починали от чума, а най-възрастният е бил убит през 1399 г.

Твърди се, че семейството е засадило дъбови дървета, които да символизират обновлението и възраждането. Не е случайна връзката между броя на дъбовете и на братята. Предполага се, че най-високите дървета са били засадени от най-малкия брат Паоло. Той е хвърлен в затвора и осъден на екзекуция. Има легенда, която гласи, че точно преди екзекуцията му всички листа паднали от дървото.

Въпреки че в някои отношения Катедралата на Гуиниджи си съперничи с кулата в Пиза, тя си остава уникална и неповторима по свой начин. Все пак колко кули в света имат седем дъбови дървета на върха си?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин