Катовице - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Катовице - забележителности за един уикенд
Автор: Таня Стоилкова
Катовице - забележителности за един уикенд
Снимка: Thinkstock/Guliver

Някога Катовице е бил спорен град. Мястото, където се намира, е завладяно от Полша през 10-и век. През 14-и век е част от Кралство Бохемия, по-късно преминава в териториите на Австрия, а още по-късно е абсолютно независим град. Но не за дълго. Попада под нацистка окупация от 1939 г. до 1945 г.

Днес вече никой не спори за него, но той безспорно ще ви изненада приятно. Катовице се намира в южна Полша и е столица на провинция (войводство) Силезия. Градът е известен със своето индустриално минало, което оставя голям отпечатък върху неговия облик. Но той предлага нещо повече от това. Събрахме няколко основателни причини да му отделите малко повече внимание.

Силезийският театър “Станислав Виспянски” (Teatr Śląski im. Stanisława Wyspiańskiego) - Театърът е разположен на търговския площад и е най-голямата сграда, посветена на драматичното изкуство в целия регион. Носи името на полския писател и художник от модернистичния период Станислав Виспянски, в чиито творби е силно застъпена темата за фолклорната традиция.

39277

Модерният театър е проектиран от германския архитект Карол Мориц (Carol Moritz) в самото начало на 20-и век. Тогава провинция Силезия принадлежи все още на Германия. Днес в театъра се поставят както полски, така и чуждестранни представления и умело се смесват традиционни и съвременни театрални дейности. 

Разходка около Двореца Голдщайн (Goldstein Palace) - Голдщайн палас е един от най-представителните дворци в Катовице. Построен е в края на 19-и век в Неоренесансов стил. Някога е служил за търговска камара, театър и други институции. Въпреки че днес е дом на градския регистър, си заслужава да се влезе вътре и да се разгледат златните стълби, коридора и тавана над тях.

Парк Косцюшко (Kościuszko Park) - Този очарователен парк се намира в самото сърце на града. Той ще ви спечели с разнообразие от дървета, като череша и рододендрон. А така наречените “английски” части впечатляват с красиви линии от рози и английски цветни лехи. Може също така да разгледате някои скулптури, създадени от местни художници.

39278

Тук се намира и уникалната дървена църква “Св. Архангел Михаил”, която е най-старата в града. В парка има и паметна плоча на Тадеуш Косцюшко (Tadeusz Kościuszko), покровител на парка. Военен и политически деец, той е едно от най-големите имена в полската и американската история. През 1794 г. Тадеуш Косцюшко ръководи Косцюшкото въстание.

Спортна зала Сподек (Spodek arena) - Местните обичат да разказват как през 1972 г. година в Катовице се приземил НЛО и тъй като горивото на летящата чиния било свършило, си стои там и до днес. Сподек е най-голямата зала и място за концерти в Катовице и със сигурност все още е най-разпознаваемата сграда в града, благодарение на своята архитектура.

39273

В нея се провеждат различни културни и спортни събития, фестивали, изложби, конференции. В летящия кораб има и други забавления, като ледена пързалка, ресторанти, фитнес зали, а също така и хотел. Още по-интересното е, че Сподек в превод означава чинийка. Дали пък наистина не е нашествие?!

Мистерията не свършва до тук. Съвсем близо до залата има фонтан, който няколко пъти е забелязван да разпръсква жълта или червена вода. С малко повече късмет и вие може да попаднете на тази интересна забележителност. 

Разходка в Никишовиец (Nikishoviets) - На това уникално място сякаш се срещат магията от приказките и атмосферата на гетото. Никишовиец е квартал, построен за миньори в началото на 20-и век, когато градът е под много интензивна индустриализация. Архитектурата наистина е впечатляваща, а стените сякаш сами разказват историята.

39272

Днес кварталът е основно културно наследство на града. В близко бъдеще се очаква Никишовиец да влезе в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Музеят на компютрите и компютърните науки (Museum of the History of Computers and Computer Science) - Този завладяващ и уникален музей показва историята на 40-годишната еволюция на компютрите и информационните технологии. 40 години изглеждат съвсем малко, но през тях компютрите са еволюирали драстично. Всъщност тези 40 години могат да бъдат сравнени с 400 години в историята на архитектурата. Този музей има 250 различни компютри, които, сравнени помежду си, ни разкриват много за сложността на тяхната структура. Отделно от основната изложба, музеят понякога има временни изложби, насочени към конкретно събитие. 

Силезийският музей (Silesian Museum) - Този красив музей оцелява след нацистката атака, а през 1984 г. e напълно възстановен. В него може да научите много за историята и изкуството на Силезия. Тук може да разгледате полски картини например от Станислав Виспянски и Олга Бознайнска (Olga Boznańska).

39271

Музеят притежава и голяма колекция от фотографии, някои от които документират Първата световна война и въстанието на Силезия.

Улица Маряцка (Mariacka) - Градът ви обещава, че никога няма да се отегчите в него. Ако не вярвате, проверете сами. Центърът с неговите 200 кръчми, клубове и ресторанти е широко отворен. Изборът започва от бистро, минава през френски ресторанти, коктейл барове и стига до берлински заведения за бързо хранене - по нещичко за всеки вкус. Когато сте в настроение да се забавлявате, няма как да го направите истински без да се разходите по улица Маряцка, която се сдоби със славата на най-популярната пешеходна зона след като бе цялостно реконструирана. Тази улица е пълна с живот, с много музика, с оригинални събития, с пъбове и клубове. Тук винаги нещо се случва - концерти, кино на открито, театрални представления, атракции за деца, улични игри, хавайски партита и много, много други неща. Ако искате да си прекарате добре, това е вашето място. Заслужава си дори само да се наблюдава как по време на различни събития улицата оживява и се превръща в една голяма и пъстра тълпа от хора.

Катедралата в Катовице (Christ the King Cathedral) - Християнската катедрала в Катовице “Христос Крал” (King Cathedral) е уникален архитектурен проект. Дизайнът й напомня за класическата архитектура. Тя е проектирана и построена между 1927 г. и 1955 г.

39276

Причината за това са  трудните времена по време на Втората световна война, които са наложили голяма пауза в процеса на нейното създаване. Сградата често е домакин на концерти за орган и други събития.

Симфоничният оркестър на полското национално радио (Polish National Radio Symphony Orchestra) - Ако сте фенове на класическата музика, то тогава ви препоръчваме  да посетите концерт на Симфоничния оркестър на полското национално радио, чието седалище е именно в Катовице.

39275

Основан през 1935 г., той е културният посланик на Полша на международната сцена. Работил е заедно с най-добрите композитори и диригенти на 20-и век в страната. 

(Не)работеща мина - Катовице е център на миннодобивната промишленост в Полша. Ако срещнете огромна триъгълна кула с колело на върха - да знаете, че това е мина. А ако колето се върти - да знаете, че това е работеща мина. Някои туристи обичат да спират миньори на улицата и да се снимат с тях. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин