Каучсърфинг - добре дошъл на моя диван! - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каучсърфинг - добре дошъл на моя диван!
Автор: Мария Ангелова

Или как и защо да спиш в леглото на непознат на непознато място

До скоро идеята да спиш в леглото на непознат човек в чужда страна звучеше като началото на немислима авантюра, достойна само за хора без капка инстинкт за самосъхранение. Днес обаче за все повече пътешественици от целия свят най-добрият начин да пътуват интересно и евтино е чрез гостоприемството на местни, които са се регистрирали в сайта Couchsurfing (Couchsurfing – в груб превод е нещо като „обикаляне по диваните на хората“)

Щом четете този материал, значи или вече участвате, или се питате: „Какво е Couchsurfing (Каучсърфинг) и има ли то почва у нас?”. (Третият вариант е вашият съквартирант да води у вас странни хора с огромни раници всяка седмица и от време на време да ви моли да ползва и вашето легло).

Couchsurfing е общност от близо 3,7 милиона гостоприемни потребители в целия свят (към началото на 2012 г.). Те ще ви предложат да преспите в дома им, докато сте в техния град или село. Понякога ще имате самостоятелна стая, друг път диван или надуваем дюшек. Себастиан от Франция с усмивка си спомня, че в Норвегия му се е наложило да спи под маса, а сутрин е ставал, обличал е бяла риза и костюм и е отивал на работа в офис. От другата страна, когато предлагате място за спане, можете да погледнете на собствения си град с други очи и да се срещнете с хора от всички континенти дори без да помръдвате от дивана си (да, всички континенти - има регистрирани потребители дори и в Антарктида!).

Нашата цел не е нищо друго освен да променим света“, заявяват самоуверено основателите на Couchsurfing в сайта си и не без сериозно основание - всяка седмица се регистрират между 14 000 и 40 000 нови потребители от цял свят.

Когато споделяте дивана си, най-важното правило е, че вие не сте хотел – никога не искате пари, а споделяте културата си, опита си, свободната си вечер. За други правила няма и да се замисляте само няколко минути след като се срещнете с вашия домакин или гост. Обикновено домакинът ще ви покаже или разкаже за най-интересните места в своя град, за страхотни находки, които остават извън туристическите пътеводители, ще ви даде полезни съвети, ако има време, ще ви разведе... А гостът може да ви сготви вкусотия от своята страна, да ви помогне с разучаването на мелодия на новата ви китара, да ви гледа на ръка...

В България има около 7700 регистрирани потребители (началото на 2012 г.), от които над 2000 са готови да ви подслонят. Другата възможност е да се регистрирате със статус „Кафе или питие“ и просто да се срещате с чужденци, които са във вашия град, за да обмените мисли за живота и пътуването над чаша вино. Couchsurfing ни помага да премахнем разликата между „ние“ и „вие“ в света и създава един свят, в който има само „ние“, казва Роб Дуд, който е приютил над 50 души на дивана си в Банкок. 

Дори и да живеете с родителите си или да нямате и един квадратен метър свободна площ за спален чувал на земята, това не означава, че Couchsurfing няма да ви приеме. Във всеки град се организират местни събирания, тематични вечери, колективно ходене на театър, походи в планината и каквото още ви хрумне.

В София едни от основните събития са месечни събирания. Адам Данц, който е един от организаторите, разказва: „Идват всякакви хора, което го прави интересно. Хора от целия свят, от цяла България и разбира се, от София. Делови хора, студенти, хора на над 70 години и по-млади“. Месечните срещи на Couchsurfing в София стартират преди близо 5 години с 8 души, а сега участниците са близо 200 всеки път. „Всъщност, станаха толкова популярни, че организираме и седмични срещи, на които идват по 20-30 души“, допълва Адам. Само трябва да си вземете доброто настроение под мишница и да проверите кое e следващото събитие близо до вас!

Подобен на Couchsurfing проект е Hospitality Club, който обаче, като всеки уважаващ себе си клуб, ще прегледа кандидатурата ви преди да ви приеме.

Та... добре дошли на моя диван!

Прочетете и интервю с един от основателите на Каучсърфинг - Дан Хофър.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Гошо Гошев, 28.10.2014 | 20:43
Случайно срещнах и закарах до София едно момче от Китай ,туко що идващ от Иставбул.Наистина много приятно същество беше.Поздравления за асоциацията
Саша Леменковска, 05.05.2012 | 09:25
Аз също съм го ползвала - страхотно е;)
Абонирайте се за нашия бюлетин