Китай представя прототип на най-бързия влак в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Китай представя прототип на най-бързия влак в света
Автор: Peika.bg
Китай представя прототип на най-бързия влак в света
Снимка: wikimedia

Китай, който вече е най-големият производител на високоскоростни влакове в света, представи нов прототип, който може да се движи с до 620 километра в час.

Той е бърз почти колкото пътнически самолет и считан за най-бързото сухопътно превозно средство в света.

Влакът използва високотемпературна свръхпроводяща (HTS) технология maglev и е представен на 13 януари в Ченгду заедно със 163-метрова писта за изпитване.

Влаковете Maglev (термин, получен от "магнитна левитация") използват магнити върху коловозите и превозното средство, за да се отблъскват, създавайки повърхност без триене, която ги прави способни на изключително високи скорости.

Въпреки че технологията съществува от 60-те години на миналия век, има малко по света. Повечето са създадени за демонстрация, а не за практически цели.

Технологията HTS позволява на влака да се движи без използване на електричество и да се движи толкова лесно, че човек може да го бута с ръка.

„Въпреки че теорията звучи добре, всички я виждаха (HTS maglev technology) като лабораторна играчка в миналото, без тестове в реална ситуация“, каза Дън Зиганг, заместник-директор на изследователския проект на Югозападния университет Jiaotong, пред китайската агенция Синхуа

По време на разкриването на дългия 21 метра сребно-черен локомотив репортер успя да премести 12-тонното превозно средство с един пръст, съобщи Синхуа.

Разработчиците смятат, че влакът може да бъде пуснат в употреба в рамките на три или четири години.

Най-бързо работещият влак на МАГЛЕВ в света е Шанхай Маглев, който се движи от градското летище Пудонг до пътната гара Longyang, извън центъра на града. Този влак достига максимална скорост от 431 км/ч за 30-километровото си седем минутно пътуване.

Китай се превърна в световен лидер във високоскоростните влакове с 37 900 километра железопътни линии в цялата страна. Това включва най-бързия маршрут на влака на дълги разстояния в света, от Пекин до Шанхай . Изминава 1300-километровото разстояние за около четири часа и половина, пътувайки с 300 км/ч.

По-рано този месец Китай представи още един нов високоскоростен влак, този път предназначен да се справи с изключително ниски температури.

CR400AF-G може да се движи с до 350 км/ч при температури до минус 40 градуса по Целзий. Влакът, пуснат на 6 януари, свързва Пекин с градовете на север от страната, склонни към ниски температури през зимата. Една дестинация е град Харбин, известен със своя годишен леден фестивал и със средна температура през януари от минус 18 градуса.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин