Китайски погребални обичаи: В Отвъдното по фъншуй - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Китайски погребални обичаи: В Отвъдното по фъншуй
Автор: Тея Турс
Китайски погребални обичаи: В Отвъдното по фъншуй

Искате да преминете в отвъдното в съпровод на весела музика и фойерверки? Искате да бъдете погребани по фъншуй? Тогава се запознайте с ритуалните церемонии в съвременен Китай. Е, и ако тези обреди ви харесат… Сега времената са такива, че е напълно възможно да напишете сценарий за собственото си погребение. Някои дори репетират церемонията приживе.

Счита се, че който не спазва съответния погребален етикет и традиции навлича нещастия и беди на семейството. Злите духове не спят, особено на погребения!

В древни времена по време на погребение поставяли в устата на покойника сребърна или златна монета. Бедните - късче захар. Краката на покойника задължително се завързвали с лента, за да не стане и да започне да души роднините си.

За китайците погребалните обреди са не само важна част от религиозния живот, но и от социалния.

Затова за китайците е било важно на погребението да присъстват много хора. Това е актуално и сега.

Китайците напълно спокойно се отнасят към смъртта. За тях тя е логичният завършек на живота. С особена почит в последния им път се изпращат жители на Поднебесната империя, преминали 80-те. Преди в гробовете на възрастните хора са се поставяли любимите им предмети. Сега ритуалът се е трансформирал в хартиени подаръци — имитация на материални ценности.

Изгарянето на хартиени предмети е, може би, най-важният погребален ритуал за съвременните китайци. Изгореното ще се превърне за покойника в реални блага и радости в задгробния свят. Къщи от хартия, самолети, състезателни автомобили – това са само големите задгробни подаръци. Произвеждат се специални комплекти хартиени дрехи, часовници, мобилни телефони и дори... хранителни продукти. Всичко за комфортния живот на китайците след смъртта!

Китайски погребални обичаи: В Отвъдното по фъншуй

Източник на снимките: asienfan.wordpress.com и www.marketplace.org

При погребалните обреди задължително се изгарят пари. От момента на смъртта, по време на погребението, и след това на помените. А покойният може да бъде погребан след три, пет дни, и дори след месец. Датата за погребението се избира от специалист по фъншуй. Пещта за изгаряне на парите и подаръците трябва да съответства на знака на покойника от източния зодиак.

Траурният цвят за китайците е белият. Белият ирис е традиционно цвете при погребенията в Поднебесната империя. В последно време стават популярни белите орхидеи.

Китай е пренаселена страна. Затова погребенията в 95% от случаите се извършват чрез кремация. Урните се полагат в семейните гробници. Обикновено на надгробните плочи са изписани имената на всички членове на семейството: на покойниците – с черен или бял цвят, на живите – с червен. По време на погребението на гробището името на покойника се пребоядисва.

Не само китаецът, но и всеки азиатец ще ви каже, че поставянето на клечките за хранене вертикално в ориза е лоша поличба. По време на прощаването с покойника на олтара се слага купичка с ориз, в който клечките за хранене са поставени изправени.

Покойните не трябва да се обличат в червения цвят на живота, за да не се превърнат душите им в привидение.

В някои китайски провинции на жените и децата не е позволено да посещават гробища.

Китайски погребални обичаи: В Отвъдното по фъншуй
Снимка: j.news.163.com

Траурен костюм на аристократка от времето на династията Цин. Източник на снимката: j.news.163.com

Ето още една важна особеност на погребенията в съвременен Китай — бели пликове с пари. На тях е написано името на този, който ги е донесъл, а на дрехата му се закачва бяло цвете. Сумата и името на дарителя се записват акуратно. Ако някой в неговото семейство умре, ще му бъде върната същата сума. В някои провинции на гостите се поднасят подаръци.

Поменът може да бъде скромна вечеря или тридневен пир с фойерверки, концерти и... стриптийз. Последният вече е забранен. Властите често искат от роднините да представят предварително сценария за погребалната церемония.

Цинминдзие е денят за почитане паметта на починалите в Китай. Историята на отбелязване на този обичай датира отпреди 2500 години. Тогава близки на починалите посещават гробовете на своите роднини и приятели, почистват ги и оставят алкохол, храна, плодове, полагат цветя. Обикновено това става между 105-ия и 107-ия ден след зимното слънцестоене, през първата половина на април. По време на Цинмин има обичай да се яде студена храна, като парен хляб, яйца, студен ориз. В Китай тези дни са официални празници.

Искате да се запознаете с още китайски обичаи на живо освен с погребенията? Отидете на екскурзия до Китай с Тея Турс.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин