Книжарници и половина: Selexyz Dominicanen, Маастрихт - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Книжарници и половина: Selexyz Dominicanen, Маастрихт
Автор: Иванка Могилска

Маастрихт е най-старият град в Холандия. В него се намира най-старата базилика в цялата страна – „Св. Серваций”. Тя е известна с това, че мощите на светеца се пазят в златен ковчег и че има най-голямата камбана. Друга забележителност в Маастрихт е църквата „Св. Йоан”, чиято камбанария е висока 75 метра. Пак тук се намира и най-новият холандски университет, отворил врати едва през 1976 година.

Освен всичко това през 2007 г. в Маастрихт се появява и единствената по рода си книжарница в църква – Selexyz Dominicanen. Това, че в този град всичко е „най”, може би не е достатъчен стимул, за да го посетите, но попаднете ли в него, не пропускайте книжарницата.

Готическата църква, превърната в храм на книгите, е построена през 1294 г. Принадлежала е на Доминиканския орден. През 1794 г. армията на Наполеон решава, че е по-богоугодно да я използва за военни цели и си я присвоява.

След това – дали защото смята, че има лоша карма или поради далеч по-важни причини – управата на Маастрихт решава да не я използва по първоначалното й предназначение, а за съхранение на градския архив. По-късно красивата готическа църква изпада до положението на обикновен склад. А още по след това се използва като гараж за велосипеди.

През 2005 г. Boekhandels Groep Nederland – една от най-големите вериги книжарници в Холандия, решава да поправи тази несправедливост и да върне на църквата първоначалните й функции – на място за извисяване на духа, търсене на знание, вяра и отговори на важни въпроси.

С отговорната задача по реконструкцията и превръщането на църквата в книжарница се заема архитектурната фирма Merkx + Girod. Условията, при които предварително се съгласява да работи екипът й, са доста любопитни: да не разбиват нито една стена, да не пробият нито една дупка и да създадат книжарница с площ 1200 кв.м. при положение, че цялата площ на църквата е 750 кв. м.

И успяват. Ненапразно Selexyz Dominicanen е обявена за истинско архитектурно чудо. А как се чувства един книгоман, докато се разхожда из нея, няма да ви описваме. Това може само да се усети.

От дясната страна на църквата между каменните колони са издигнати две допълнителни нива, пълни с рафтове с книги (така архитектите увеличават площта до исканите 1200 кв.м.) До тях стигате, като се изкачвате по черни стоманени стълби. Книгите наистина имат притегателна сила, но отделете време, за да разгледате отблизо уникалните, запазени, стенописи от 13-и век. След това си изберете книга и се върнете в лявата част на църквата-книжарница. Там са разположени ниски хоризонтални рафтове с още заглавия и кафене. Всъщност кафенето се намира на мястото на олтара, а основният бар в него е с формата на кръст. Полилеят – точно като в църква – се намира над него.

Докато разглеждате това уникално произведение на архитектурата или прелитате от рафт на рафт, очаровани от многобройните интересни заглавия и красиво оформени корици, нито за миг няма да можете да забравите, че сте в храм. Искрено и лично ще се убедите, че вярата, независимо в какво – бог, знанието, книгите, звездите – е способна да направи чудеса. Защото точно из такова чудо ще кънтят стъпките ви.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване, полезни съвети и идеи за маршрути! 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин