Кое е кехлибареното съкровище на Индия? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кое е кехлибареното съкровище на Индия?
Автор: Peika.bg

Раджастан е най-големият щат в Индиякойто обаче е с най-малко население.

Той събира в себе си едни от най-красивите примери на архитектурата и богатството на раджите. В Раджастан често може да видите религиозни процесии, изникващи от нищото мотопеди с петима пътници върху тях и разхождащи се на свобода крави, камили и слонове

Кое е кехлибареното съкровище на Индия?
Снимка: Flickr/noriko

В този индийски щат всички сгради са големи и величествени, поради една-единствена причина – защото владетелят е бил длъжен да осигури работа на хилядите си поданици. Мраморът, полускъпоценните камъни и всичко за построяването на един дворец е добивано в Индия и това била причината занаятите да процъфтяватЕдна от най-добре запазените крепости от великите времена на раджите е Амбър Форт. Зад пясъчножълтите ѝ стени се крият творбите на множество художници, изкусни килимари, бижутери, занаятчии и общи работници. Всичко, което може да се види вътре е било правено ръчно, което от своя страна, отнемало много години. 

Кехлибареният дворец в центъра на крепостта е с
троен между 1600-1727 г. Той е същински лабиринт със своите богато украсени зали, изписани с малахити и нефрити стени и дърворезби. Интересно от европейска гледна точка е да се отбележи, че в „Кехлибарения дворец“ (както почти навсякъде в Индия) хиндуиският и мюсюлманският стил живеят в абсолютна хармония. Ако посетите това майсторски направено място, може да забележите, че върху мраморни колони заедно с изписани сури от Корана се преплитат мантри и символи от хиндуизма.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин