Кога е най-подходящото време да посетите Франция? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кога е най-подходящото време да посетите Франция?
Автор: Peika.bg
Кога е най-подходящото време да посетите Франция?
Снимка: Unsplash

Огромната привлекателност на Франция – тези първокласни градове, плажове и пейзажи – привлича през цялата година, но има определени моменти, когато е по-добре да посетите в зависимост от това какво искате да правите. 

Имаме цялата информация, от която се нуждаете, за това как да избегнете тълпите, да оптимизирате бюджета си, да се ориентирате в пиковия туристически сезон и фестивалите, които не можете да си позволите да пропуснете. Открийте най-доброто време да планирате следващата си ваканция в приказна Франция.

Юни, юли и август са пиковите и най-слънчевите месеци

Това е и най-силният сезон. Това означава, че е доста натоварено. Пътищата обикновено са кошмар през уикендите, като предупрежденията за трафик преминават от оранжево към черно. Цените на хотелите са високи и може да се наложи да резервирате ресторанти предварително. Много ресторантьори в по-големите градове затварят за собствената си лятна ваканция. Но това е и времето, когато летните събития и пазари са в пълен ход и можете да се насладите на различни активности.

Франция празнува настъпването на лятото с националния Fête de la Musique на 21 юни. Под горещото лятно небе Ним и Арл се изпълват с празнично настроение, с партита и представления в испански стил в своите римски амфитеатри.

Емблематичната 24-часова Гран при на Льо Ман започва и Nuit Blanche, когато културните обекти са отворени през цялата нощ, се премества от октомври през юни тази година, за да се възползва от по-доброто време.

Всичко се случва наведнъж през юли – невероятната обиколка на Франция, празненствата на Деня на Бастилията в цялата страна на 14 юли, големи фестивали в Авиньон и Екс-ан-Прованс и лавандуловите полета на Прованс в пълен разцвет. Предварителната резервация е наложителна и това не е моментът за бюджетна почивка.

На 15 август е Успение Богородично – друг празник, когато всичко затваря.

Насладете се на по-спокойна почивка през април, май, септември и октомври

Тъй като Франция се затопля от април нататък, особено на юг, това е времето за по-спокойни разходки сред пролетните цветя.

Страната се отваря и загърбва зимните месеци. Терасите на кафенетата отново са пълни, тъй като хората прекарват повече време на открито, наслаждавайки се на по-топлото време. Сезонната промяна се отбелязва на Международния градински фестивал в Шато дьо Шомон-сюр-Лоар и Пролетния фестивал в Бурж.

С два до четири официални празника през май (в зависимост от това кога пада Великден), работното време може да бъде малко непредвидимо. Но май е и месецът на Nuits des Musées, когато стотици музеи в цялата страна отварят вратите си безплатно от здрач до 1 сутринта.

През този период се провежда и Фестивалът в Кан, което е събитие със световна слава и е нещо, което трябва да се види. Съвсем нормално, цените се вдигат по време на фестивала, така че бъдете подготвени.

Септември е краят на лятото, но това е и времето, когато селата провеждат своите собствени фестивали. Времето е горещо като през август, но цените започват да падат. Отделете време за посещението си, за да се възползвате максимално от най-големия битпазар в Европа в Braderie de Lille или да се потопите в американската култура с европейски привкус на Фестивала на американското кино в Довил.

Октомври носи есенна мекота, но все още можете да плувате в Средиземно море (и понякога в Атлантическия океан). Също така е време за прибиране на реколтата, с панаири на вино и фестивали за храна и напитки из цялата страна. Присъединете се към партито на Fêtes des Vendanges в Монмартър, Salon du Chocolat в Париж и Fête des Vendanges в Banyuls-sur-Mer. 

Насладете се на по-ниски цени и по-бавно темпо между ноември и март

Освен краткия прилив на активност по време на Коледа и Нова година, селските райони на Франция преминават в режим на хибернация. Работното време става още по-ограничено от обикновено, като много ресторанти работят три до четири дни в седмицата. Но градовете все още са оживени.

Ноември носи рязко падане на температурите, а два официални празника – 1 и 11 ноември – носят повече затваряния, както и зимно работно време. Но е добър момент за градска почивка, тъй като цените падат. Опитайте гастрономически изкушения на Фестивала на виното и храната в Анси или прекарайте уикенд на Божоле Нуво.

Франция обича да организира голямо шоу за Коледа. Дори и да не карате ски, магията на планината става все по-силна, когато се появи празничната украса. Гледайте как Лион оживява, докато Фестивалът на светлините къпе града в светлини. Когато не сте на ски пистите, отидете до магазините за големите януарски разпродажби – les soldes d’hiver. По-тихите улици ще превърнат почивката в града в удоволствие, особено на юг, където времето вече е по- меко.

Февруари предвещава пристигането на Свети Валентин и, не е изненадващо, той се приема сериозно във Франция – резервирайте предварително, ако планирате романтичен уикенд през февруари. Това също така е и началото на карнавалния сезон. Отърсете се от зимния мрак на карнавала в Ница или фестивала на лимона в Ментон.

Пролетта идва със собствен саундтрак през март под формата на музиканти от световна класа – Festival Banlieues Bleues северно от Париж. Насладете се на ски в края на сезона без тълпите през февруари.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин