Кога е най-подходящото време да посетите Италия? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кога е най-подходящото време да посетите Италия?
Автор: Peika.bg
Кога е най-подходящото време да посетите Италия?
Снимка: Unsplash

Дом на много от най-великите произведения на изкуството, архитектурата и гастрономията в света, Италия въодушевява, вдъхновява и вълнува като никоя друга страна.

Италия има повече културни обекти на ЮНЕСКО, отколкото всяка друга страна на Земята. Трябва ли да вървите по стъпките на древните римляни в Помпей, да се наслаждавате на блестящите византийски съкровища на Равена или да останете без дъх над революционните фрески на Джото в Падуа? Това е културна главоблъсканица, колкото вълнуваща, толкова и зашеметяваща с много прекрасни неща за разглеждане и правене. Но друго съображение е най-доброто време за посещение на страната. 

Планирайте идеалното време за вашето посещение в Италия с това ръководство за времето, тълпите, цените и събитията през годината.

От април до юни е най-доброто време

Често считана за най-доброто време за посещение, пролетта предлага идеалната комбинация от добър климат и поносими туристически потоци. Природата разцъфтява, докато снегът се топи в планините и хълмовете на централната италианска провинция оживяват след мразовитата зима.

Докато април обикновено е непредсказуем, що се отнася до времето – носете слънцезащитен крем и дъждобран – май и юни предлагат предимно ясно, слънчево небе без изгарящите температури на юли и август. С наближаването на лятото както италианските, така и европейските туристи се опитват да оползотворят почивните си дни, което означава, че трябва да се очакват опашки в големите музеи. Делничните дни обаче са чудесна възможност да разгледате забележителности без тълпите.

Късната пролет е може би най-доброто време от годината, за да се насладите на природата. Сделките за настаняване се намират лесно в селските райони, плажовете често са празни, а природните резервати предлагат спокойно убежище от градския шум. Много италиански региони – Абруцо, Лигурия, Умбрия и Сардиния например – инвестират в устойчива туристическа инфраструктура през последните години, изграждайки нови велосипедни маршрути и маршрути за пешеходен туризъм, които предлагат възможност да се любувате на невероятна природа на бавно темпо.

Плажовете са препълнени през юли и август и цените се повишават

Пътуването до Италия между края на юни и началото на септември означава да се сблъскате с пиковия ваканционен сезон, с всички плюсове и минуси, които води след себе си. Голямото мнозинство от италианците си вземат отпуск от работа през юли или август, като масово се местят от градовете към брега, за да се възползват максимално от слънцето. Цените се повишават, заедно с температурите през това време – ако планирате да пътувате до популярни дестинации през летните месеци, резервирайте места за настаняване доста по-рано и бъдете готови да платите значително по-високи цени, отколкото през останалата част от годината.

Горещините не трябва да се приемат лековато, особено ако решите да посетите градове и южните региони, където температурите редовно надхвърлят 35°C през юли и август. Според Института за атмосферни и климатични науки (ISAC) 2022 г. е била най-горещата година от 1800 г. Дори в райони с ниска надморска височина дейностите на открито като туризъм и колоездене могат да бъдат предизвикателство поради горещината.

Повечето фестивали – музикални и исторически възстановки – се провеждат през летните месеци.

Септември до ноември е период за вино, зехтин и трюфели

Вторият сезон, след пролетта, е сезонът на виното, на фестивалите за храна, на горите, които стават златисти, и местните жители се връщат към ежедневието си. През последните години времето е изключително топло до ноември – в южните райони не е необичайно да видите хора да плуват дни преди началото на зимата.

Променящата се природа на есента и ниските температури водят до страхотни пътешествия в провинцията, особено ако цените вкусването на някои от сезонните апетитни деликатеси, които страната може да предложи. С наближаването на края на лятото винарните са заети с гроздобера, а през октомври olio novello – прясно бутилирано необработено маслиново масло с интензивен аромат, получено от първите маслини, набрани през новия сезон – започва да се появява на кухненските маси.

Манатарки, кестени, тикви и високо ценени трюфели са само част от многото съставки, изпълващи менютата на стотици местни сагре (кулинарни фестивали), които се провеждат между септември и декември.

От декември до март можете да практикувате зимни спортове и да се наслаждавате на по-ниски цени

Части от Италия – особено крайбрежните дестинации – изглежда изпадат в зимен сън през зимните месеци, но най-студеният сезон от годината засяга всеки регион по различен начин. Късният декември до март е разгарът на сезона в Алпите, където покрити със сняг склонове привличат скиори от цяла Европа. Най-добрите ски курорти в Италия са в северните Алпи и Доломитите, но ще намерите и курорти във Фриули, Апенините, Льо Марке и дори Сицилия.

Всички големи градове светят с коледна украса още през ноември, а коледните базари се провеждат през целия декември на много обществени площади. Двете седмици от Бъдни вечер до Богоявление (6 януари) съвпадат с училищните ваканции и за много италианци, работещи далеч от семействата си, са възможност да се върнат у дома. Много градове организират новогодишни тържества с концерти на открито и фойерверки. Пътуването през това време може да излезе доста скъпо.

Извън празниците, зимните месеци предлагат възможност за пътуване на много по-ниски цени от останалата част от годината. Сравнително лесно е да намерите оферти за настаняване и много големи музеи като Уфици във Флоренция предлагат отстъпки за билетите.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин