Кога и защо да (не) видите Крушунските водопади - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кога и защо да (не) видите Крушунските водопади
Автор: Мария Ангелова

Крушунските водопади са от тези забележителности, които ще ви оставят раздвоени след като ги посетите. Красотата на малките и големи водни прагове и на високото над 20 м пръскало е безспорна - безспорни са и тълпите от туристи по тесните пътечки, на които все им влизате в кадър, пречите им да снимат и им бавите опашката на мостчето. Не че е задължително едното да пречи на другото, но да не кажете, че не сме ви предупредили. 

След като минете дървената бариера на входа и кратката пътечка през гората, ще се почувствате като в някоя екзотична тропическа гора. Крушунските водопади се спускат на няколко тераси, като отдолу скалата е бяла, а водата се разлива в тюркоазени нюанси.

Покрай водопадите преминават мостчета и дървени стълби, а на по-стръмните места има парапети. Има две наблюдателни площадки – под и над най-високия водопад. Докато сте в подножието му, ще усетите наситения с водни капки въздух и колко по-лесно се диша тук. Камъните, по които се стича водата, са покрити с гъст, свеж мъх, а в гората около водопада е прохладно и приятно.

Не спирайте дотук обаче. Продължете още малко нагоре, за да стигнете до Крушунската пещера, от която извира реката. Пещерата е достъпна само със специална екипировка, но ако водите не са високи, можете да влезете поне във входа й. По пътя към нея отляво в скалата ще видите дупки, в които преди векове са живеели монаси-отшелници, които са оцелявали само с вода и корени от гората. Още малко нагоре и ще излезете на слънчева полянка, подходяща за пикник или разпъване на палатка.

Ако имате възможност, изберете работен ден, за да можете да се насладите на Крушунските водопади по най-добрия начин. В противен случай десетките пъплещи по тесните пътечки и мостчета посетители ще ви напомнят повече на тълпите по градските улици в събота следобед, отколкото на място за отдих сред природата. Самата пътека е кратка и цялата разходка заедно със спирането за снимки и изчакването за разминаване в тесните участъци, ще ви отнеме не повече от час и половина (само ходенето е около 15-20 минути в едната посока). Добра идея е да комбинирате с пикник или посещение на Деветашката пещера.

Полезна информация: Крушунските водопади се намират на около 35 км от Ловеч, много близо до село Крушуна. По пътя има табели, така че няма как да пропуснете отбивката. На входа на водопадите любезен дядо събира по 1 лев.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин