Когато имаш нужда от приключение, избери да преоткриеш пещерите на България - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Когато имаш нужда от приключение, избери да преоткриеш пещерите на България
Автор: Peika.bg
Когато имаш нужда от приключение, избери да преоткриеш пещерите на България
Снимка: OMV

Триград и пещерите Дяволско гърло и Ягодинската пещера

В Триград природата е прегърнала магията и историята на България. Предлагаме ти разходка до две от най-известните пещери на България, за да се убедиш в това.

 

Пещерата Дяволско гърло е първата дестинация от приключението, което те очаква в Триград. Името на пещерата идва от формата на изхода й (бившия вход), който под определен ъгъл прилича на дяволска глава. Но малко хора знаят, че старото име на пещерата е Клокотник – вдъхновено от звука на буйната подводна река, която минава през пещерата. От 1962 година, когато е направен първия опит за проникване и изследване на пещерата, до днешен ден, Дяволското гърло впечатлява и привлича пещерняци и туристи със суровата си красота и легенди свързани с Орфей и слизането му в подземния свят, за да спаси любимата си Евридика.

Съвсем наблизо е Ягодинската пещера. Тя е дълга 10 км и е разположена на три етажа, но само третият е отворен за посещения от туристи. Пещерата е уникално красива и многобройните сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве) и пещерни перли оформят причудливи форми, които ще съживят детското удивление във всеки и провокират въображението. Докато се разхождаш, оглеждай се за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца и Пижо и Пенда. Но не пропускай музейната експозиция във входа на пещерата, ако искаш да научиш повече за древността на пещерата и живота на хората, които са я обитавали.

Когато имаш нужда от приключение, избери да преоткриеш пещерите на България
Снимка: OMV

Наблизо е и една от най-красивите дестинации от албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“ - Триградското ждрело. Това е едно от най-величествените скални образувания от подобен род в България и представлява живописен пролом покрай река Триградска.

Района на село Ъглен и неповторимата красота създадена от природата и времето

Заедно с Ягодинската пещера, Съевата дупка се счита за една от най-красивите пещери на България. Наречена на братята овчари Съю и Сейо, които са я открили случайно, пещерата е неповторимо преживяване за всеки. Смята се, че тази пещера е на 3 млн. години, а в нея се крие един от най-големите сталактони в страната ни – с обиколката от над 60 метра.В Съевата дупка има обособени пет зали и галерии, но не всички са достъпни от съображения за съхраняване на уникалните пещерни образувания и естествените хабитати на прилепи.

Съчетай пътуването до Съевата дупка и с разходка до една от скритите красоти на в село Ъглен. По поречието на река Вит се намира и т.нар. природен феномен Дупката – той е скален мост над реката, чиято изящна арка се намира буквално на няколко метра от къщите в селото. Това е една от дестинациите, които са включени за района на Централна Северна България в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“ , които препоръчваме да посетиш това лято.

Когато имаш нужда от приключение, избери да преоткриеш пещерите на България
Снимка: OMV

В Белоградчик историята е съхранена в прегръдката на природата

В близост до Белоградчишките скали е една от най-големите и стари пещери в България - Магурата. Стените й разказват за живота на хората от няколко исторически епохи - най-ранните рисунки са от времето на късния палеолит и неолит, а по-новите са от бронзовата епоха. Рисунките разказват предимно ловни сцени, показват и слънчево-лунен календар, който са използвали и сцени свързани с различни ритуали за плодородие. Освен с причудливите си форми и рисунки, Магурата е известна и като единственото място в България, където се прави естествено шампанизирано вино.

Интересен факт, който звучи невероятно, но преди 230 милиони години Белоградчишките скали са били дъно на море. След оттеглянето на водите меките скали се нагъват, а под влиянието на слънцето и вятъра приемат своите уникални форми. При скалите е разположена и Белоградчишката крепост, която е построена още през III век и една от дестинациите в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“, с който ще се влюбите отново в природата на България.

Още идеи за неповторими туристически преживявания можете да откриете в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин