Когато тръгнеш за някъде, а пристигнеш съвсем другаде - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Когато тръгнеш за някъде, а пристигнеш съвсем другаде
Автор: Иван Чорбаджийски
Когато тръгнеш за някъде, а пристигнеш съвсем другаде
Снимка: Thinkstock/Guliver

Случвало ли ви се е да тръгнете за едно място, а да пристигнете на съвсем друго? На мен ми се е случвало. Даже май е по-точно да кажа – на мен ми се случва. Постоянно.

Как се случва?

Ами как – ставаш в 6 часа в събота сутрин, решил си да ходиш, да кажем, на Балон фиеста в Разлог. Обаче изневиделица се извива снежна буря, а ти си с летни гуми. Танцът на колата по заснеженото шосе те връща още преди Околовръстното шосе и тъкмо се чудиш дали да не се шмугнеш обратно под юргана, когато те осенява идеята, че отдавна не си бил в Пловдив. И 3 часа по-късно (с автобус) вече пиеш кафе в Стария град, където, естествено, сняг не са и помирисвали.

Как се случва - вариант 2

„Карайте само направо! Няма как да объркате пътя!“. Чуеш ли тези думи, можеш да си повече от сигурен, че ще объркаш пътя. И се почват едни совалки напред-назад в чудене дали да се довериш на осведомените местни хора, които те пращат в четирите посоки на света, или на древни, ръждясали указателни табели, които правят горе-долу същото.

Защо не е фатално?

Защото още в далечни времена Марк Твен е казал, че „пътуването е фатално за предразсъдъците, тесногръдието и ограничения мироглед“. В този случай бих перифразирал – пътуването е фатално за плановете, маршрутите и предварителните уговорки. Вие може и да сте решили да отидете до село Алдомировци, но ако грешна отбивка (грешна табела, грешни упътвания от случаен дядо в каруца...) ви отведат до село Гълъбовци, там може да попаднете на нещо далеч по-интересно. Или да минете по живописен път, по който досега не сте минавали. Песимистичен вариант: Или да минете по път, който има повече дупки, отколкото асфалт, да си разбиете колата и да нощувате под звездите след вечеря от печени на шиш скакалци, уловени в полето.

Как да не ви пука?

Вместо да изпадате в униние и вселенска скръб, погледнете откъм приключенската страна на нещата и си представете как ще разказвате преживелиците си в понеделник. Ако знаете, че тогава ще се смеете, можете да започнете да се смеете още сега.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин