Кои са най-миролюбивите страни за 2017 г.? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-миролюбивите страни за 2017 г.?
Автор: Мая Джамбазова
Кои са най-миролюбивите страни за 2017 г.?

Освен география на щастието има такава и на мира. В следващите редове ще ви дадем насоки, кои държави са най-мирните по света.

А също и къде хората ценят най-много миролюбието. Това е отлична информация, според която можете да планирате почивката си и да научите повече за народите по света.

Индексът показва, че за 5,5 хиляди години човечеството е живяло мирно само 300 от тях. Освен това днес имаме ново преселение на народите, от което произтичат емигрантските вълни. Основно войните, но и гладът кара хората да напускат родните си места и да се заселват в Европа. А ето и кои са страните с най-голям брой бежанци (брой на хората в края на 2016 г.):

Сирия - 5 500 448
Афганистан - 2 488 689
Южен Судан  -1,436,651
Сомалия - 1 012 323
Судан - 646,036

Източник: Върховният комисар на ООН за бежанците (UNHCR)

Глобалният индекс на мира се изчислява въз основа на 23 количествени и качествени показатели, разделени на три групи: степен на обществена безопасност, вътрешни и международни конфликти и нивото на милитаризация. България е с високо ниво на миролюбие според проучването, като в Европа е изпреварвана от: Дания, Швейцария, Австрия, Словения, Португалия, които са с най-високи нива на миролюбие. По-висок индекс от нас имат и Скандинавските страни, но те не ни изпреварват с много.

Наблюдава се зависимост от индекса на миролюбие и този на щастие. В предходна статия посочихме датчани, швейцарци, австрийци, като едни от най-щастливите хора на планетата. Към тях можем да добавим австралийците, новозеландците и канадците. Оказва се, че мирът и щастието вървя ръка за ръка. За това има историческо обяснение: войните изчерпват жизнения и финансов ресурс на държавите и водят до кризи, от които обществата трудно се възстановяват. Държавите, които по-малко са воювали, като Австралия, Швейцария и Словения, са се запазили силни и благоденстващи, затова днес жителите им са щастливи.

Любопитен факт е, че около 40% от военните разходи в съвремието ни се правят от САЩ. В индекса на миролюбие се включва и тероризмът, като се обобщава тъжната статистика: 25 621 души са намерили смъртта си по света в резултат от терористични актове.

Затова, ако искате почивката ви да е съобразена с изследването, може да се насочите към Швейцария, Австрия, Словения, Австралия, Нова Зеландия

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин