Кои са най-впечатляващите експонати, които Британският музей в Лондон е приютил? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-впечатляващите експонати, които Британският музей в Лондон е приютил?
Автор: Елена Исаева

Добрият, стар Лондон винаги има какво да предложи на своите посетители – интересна история, богата култура, множество музеи, паркове и разбира се – малко дъжд. В английската столица се намират едни от най-известните музеи в света, а в тях се крият доста ценни съкрвища, които са от огромно значение за световната история.

За радост на всички местни и туристи, входът на Британския музей е безплатен.

Кои са най-впечатляващите експонати, които Британският музей в Лондон е приютил?
Снимка: Елена Исаева

 

По последни данни, Британският музей е на пето място в света по посещение, което си е наистина впечатляващо, но и има защо това да е така.

В статията ще ви запозная с едни от най-интересните и ценни експонати, които се намират в Британския музей.

Безспорно най-ценната и важна находка тук е известният Розетски камък. Той представлява епиграфски паметник, който е открит през 1799 г. близо до малкия град Розета, край Нил. От там идва и името му. Върху него са изписани три версии на един указ, който е бил издаден в Мемфис през 196 г. пр.н.е. по време на управлението на Птолемеите от името на Птолемей V. Горният и средният текст са написани на древноегипетски език, използвайки съответно йероглифи, а долният текст е на старогръцки език. Благодарение на това, се оказва, че Розетският камък е ключът за разшифроването на египетски йероглифи. Той е една от най-ценните находки свързани с Древен Египет.

Друг не по-малко важен експонат е Цилиндърът на Кир. Може да се каже, че това е първият документ, макар и не на хартия, свързан с правата на човека. Той е бил изработен от глина и в наши дни е счупен на няколко части. Другото му име е Харта на Кир. Казва се така, защото е написана от цар Кир. Цилиндърът е открит в развалините на Вавилон в Месопотамия (днешен Ирак).

В Британския музей се съхранява и голяма част от творжите и работите на Албрехт Дюрер, който е бил виден немски художник, изкуствовед и математи.

В музея още ще видите фризове и други части от Мавзолея в Халикарнас. Това е била огромна гробница-мавзолей на Цар Мавзол ( от където и подобен тип гробници се наричат мавзолеи). Той е бил цар на Кария, чиито останки са прочути като едно от чудесата на древния свят. Тези останки се намират на територията на днешен Бодрум в Турция.

Разбира се това далеч не са всички експонати в музея, които заслужават внимание. Тук още има части от Партенона в Гърция, египетски мумии, картини на известни художници, статуи на велики скулптори и други.

Кои са най-впечатляващите експонати, които Британският музей в Лондон е приютил?
Снимка: Елена Исаева

Самото посещение на музея е едно истинско приключение, в което ходейки от зала в зала ще се пренасяте през различни светове, религии и култури. Това е едно необикновено пътешествие, което всеки трябва да изпита.

Освен съкровищата, които музеят крие в себе си, самата сграда е един вид изкуство. Тя е абсолютно произведение на изкуството и ще ви смае със своята архитектура и интериор. Британският музей определено е една от задължителните точки, на които трябва да се спрете в английската столица, когато я посетите. Повярвайте ми, няма да съжалявате за своя избор.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин