Колко е часът в... - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колко е часът в...
Автор: Peika.bg
Колко е часът в...

Сещате ли се, имаше една детска игра „Зайо Байо, колко е часът?“. Тя всъщност нямаше нищо общо с познаването на часовника, но сега за часовете и часовите зони ще си говорим – малко а ла урок по роден край във втори „б“ клас, но пък полезно. Преди да ви кажем как бързо и лесно да разберете каква е часовата разлика между нас и всяко място по Земята, три реда предистория.

Различните часови зони обръщат с надолу главата представата ни за времето и човешките биоритми. Затова след 12-часов полет със самолет и кацане в съвсем различна часова зона се чувствате все едно през целия път няколко разярени горски мечки са ви тупали с дрянови тояги.

Така. Принципно, идеята на часовите зони е на всеки 15 градуса географска дължина часът да се сменя. Просто и лесно. Но понеже светът е пълен с опаки народи, пък и е по-логично часът да се сменя по границите на държавите, вместо на точния меридиан, това правило почти изобщо не важи. Примерно, в някои големи страни като Индия и Китай, има само една часова зона. А в други, като САЩ – има няколко. Пак затова в Париж лятото в 22:30 часа си е светло като бял ден (то направо си ебял ден) – защото френската столица се е намърдала в една и съща часова зона със Скопие, а е далеч-далеч по-близо до Лондон (който е в следващата).

И понеже дотук е някак твърде просто – някои държави ползват лятно часово време, за да пестят електричество. Обаче повечето не. Затова през лятото изчисляването на часовата зона е един малък ад, особено за отявлено нематематическите мозъци.

Хубавото е, че живеем в удобни, технологични времена. Независимо дали се чудите колко е часът в Шанхай или колко е часът в Бурса, можете да използвате някой от онлайн световните часовници, като този тук

Ако искате да знаете колко е часът в момента в Аржентина, вижте тук.

Ако искате да знаете колко е часът в момента в Индия, вижте тук.

Ако искате да знаете колко е часът в момента в Лос Анжелис, САЩ, вижте тук.

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин