Колко време в парка ви гарантира добро здраве? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колко време в парка ви гарантира добро здраве?
Автор: Роксара Азими
Колко време в парка ви гарантира добро здраве?

Австралийско проучване доказва, че хората, които седмично прекарват 30 минути в парка, имат много по-добро психическо здраве от тези, които не отделят време за разходки сред природата.

Ежеседмичните посещения на паркове и градинки с повече дървета и зеленина спомагат и за понижаване на високото кръвно налягане, за редуциране на депресията и повишената тревожност, а дори и за някои сърдечни болести.

Тоест – ако отделяте половин час седмично за разходка в парковете във вашия град, шансовете да изпаднете в дълбока депресия намаляват със 7%, а рискът да си имате проблеми с кръвното налягане – с близо 10% .

От тук идва равносметката, че повечето разходки на чист въздух ще допринесат и за стесняването на бюджета, отделян за лекуване на депресивни състояния и леки сърдечни болести, а в някои държави този бюджет е внушителна сума.

Един от съавторите в проучването, Ричард Фуър, обяснява:

Ние отдавна знаехме за ползите от тези разходки, но точно сега сме на път да установим колко точно време ще трябва да прекарваме в парка, за да достигнем по-големи ползи за всички нас. Половин час е задължителният и необходим минимум, за да се гарантира, че получаваме поне малка част от тези ползи.“

Дотук добре, но как да накараме компютърните маниаци да оставят любимата игра (или фейсбука) само за час, който ще се инвестира в подобряването на менталното им здраве?

Ето това е голямото предизвикателство!

Д-р Даниел Шанън, главният автор на проучването, дава една насока за изпълнението на предизвикателството – повече подкрепа и насърчаване на обществените дейности в природните пространства.

42426

Подчертава се и нуждата на родителите да предоставят на своите деца повече време сред зелените площи. Децата, които имат шанса да почувстват естествените среди по-добре, доказано имат по-големи ползи при развитието си в сравнение с тези, които прекарват повече време вкъщи или в детската градина. Точно затова е важен допирът на малчуганите до природата, което им помага да осъзнаят околната среда и връзките в нея досущ като възрастен индивид.

Цялото проучване можете да прочетете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин