Колко знаят българите за алкохола? Шест любопитни факта за алкохолната култура на нацията - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колко знаят българите за алкохола? Шест любопитни факта за алкохолната култура на нацията
Автор: Peika.bg
Колко знаят българите за алкохола? Шест любопитни факта за алкохолната култура на нацията
Снимка: pixabay

Близо 11 процента от анкетираните българи смятат, че е допустимо на децата да се дават малки количества алкохол, за да се научат да пият отговорно, когато пораснат.

Като нация, която трациционно се нарежда в челната десетка на държавите с най-висока консумация на алкохол на глава от населението в света, българите смятат, че имат висок праг на поносимост към спиртните напитки, както и сравнително добра алкохолна култура. Какво и колко обаче знаем за видовете напитки, нивото на алкохолна концентрация в тях, ефектите от смесването им и разумната консумация на алкохол като цяло?

През последните няколко месеца водещият световен производител и дистрибутор на алкохолни напитки Diageo проведе кампания в България за повишаване осведомеността за отговорна консумация на алкохол чрез специалната анкета DRINKiQ от 10 въпроса, свързани с базова информация за алкохола и неговото влияние върху човешкия организъм.

Анкетата

Над 12 хиляди респонденти у нас са проверили знанията си, като средно са отговорили вярно на 7 от 10-те въпроса. Ето и някои от най-интересните резултати от проучването, направено сред българите:

1. Само 16% от анкетираните вярват, че биха се напили по-бързо от смесването на бира, вино и спиртни напитки.

Оказва се, че повечето българи са наясно, че това е често срещан мит, тъй като ефектът се определя от това колко пиете, а не от вида на алкохола.

2. По-малко от ¼ от попълнили анкетата не знаят, че ако мъж и жена със сходни телосложения пият еднакво количество алкохол, те ще бъдат засегнати по различен начин.

Черният дроб обработва алкохола чрез ензим, наречен алкохолдехидрогеназа или ADH. Жените имат по-малко ензим ADH в телата си, следователно, те може да пият същото количество, но усещат ефектите по-силно.

3. Близо 70% от респондентите не знаят дали една мярка спиртна напитка (30 ml, 40%), малка бира (250 ml, 5%), или чаша вино (100 ml, 13%) съдържа най-много алкохол.

Истината е, че стандартната мярка от спиртна напитка, бира или вино съдържа еднакво количество алкохол. Ефектът върху тялото ви зависи от това колко консумирате.

4. Почти 11% вярват, че децата могат понякога да пият по малко алкохол, за да се научат да пият отговорно, когато пораснат.

Въпреки това схващане, децата и непълнолетните никога не трябва да пият алкохол.

5. Близо 27% от запитаните казват, че пиенето на бира е по-здравословно от чаша вино или коктейл от спиртни напитки.

Стандартната мярка за една спиртна напитка, халба бира или чаша вино съдържатеднакво количество алкохол. Стандартната напитка обикновено е около 10-15 ml алкохол. Ефектът върху тялото ви се определя от това колко пиете, а не от това, което пиете.

6. 63% от запитаните българи знаят, че ако пият само вино и избягват бирата и твърдия алкохол, няма да намалят приема на калории.

Калориите зависят от силата на алкохола, количеството алкохол и всички други съставки, които добавяте към напитката.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин