Копривщица - пазител на българската история и дух - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Копривщица - пазител на българската история и дух
Автор: Peika.bg
Копривщица - пазител на българската история и дух

Копривщица е разположена в красива долина на река Тополница в Средна гора. Един от най-живописните градове в България, събрал в себе си много история и интересни забележителности.

Архитектурно-исторически резерват Копривщица е единственият по рода си град-музей в България. Нанира се в непосредствена близост до Стрелча и Пирдоп.

Градът е родил писатели, революционери, поети, борци, национални герои. Техните дела и енергията им витаят във въздуха и правят атмосферата истинска, българска, помнеща... Автентичната възрожденска архитектура, както и музикални и танцови фолклорни фестивали привличат хиляди посетители.

Копривщица пази 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. Най-забележителни сред тях са къщите-музеи на писателите Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски, абаджията Ненчо Ослеков и търговеца Петко Лютов. Тук могат да бъдат открити и над 40 старинни чешми от различни исторически периоди и няколко древни мостове.

С един билет на стойност 6 лв., можете да посетите 5 къщи-музей, а именно:

- къща-музей "Димчо Дебелянов"

- къща-музей "Тодор Каблешков"

- къща-музей "Лютова къща"

- къща-музей "Георги Бенковски"

- къща-музей "Любен Каравелов"

Къща-музей "Димчо Дебелянов" - "Да се завърне в бащината къща..."

Копривщица - пазител на българската история и дух

Една от най-красивите къщи е тази на Димчо Дебелянов. Тя съхранява и до днес част от личните вещи на поета, както и магията на неговото творчество. Тя е превърната в музей и вратите й са широко отворени за всеки, който иска да прекрачи прага и да се потопи във възрожденската атмосфера.

Вътре звучат негови стихотворения, а по стените са окачени някои от тях. Обстановката е много красива и въздействаща.

Родната къща на Тодор Каблешков (къща-музей "Тодор Каблешков")

Копривщица - пазител на българската история и дух

Тодор Каблешков - председателят на тайния революционен комитет в Копривщица. На 20-ти април 1876г той обявява началото на Априлското въстание.

Къщата притежава изключително висока художествена и историческа стойност. Тя е изключително запазена и впечатлява с своита красиви форми и просторен остъклен салон на втория етаж. Интериорът е подновен в цветово отношение и това подсилва въздействието на пространствата.

Къща-музей "Лютова къща"

Копривщица - пазител на българската история и дух

Лютова къща е паметник на възрожденската архитектура, стенопис и дърворезба. Построена през 1854 г. от пловдивски майстори за копривщенският джелепин и бегликчия Стефан Топалов.

Лютова къща, днес е етнографски музей. В приземния етаж са показани автентични копривщенски плъсти и постоянна изложба на авторска колекция от Мария Бодурова, дарение на музеите. На втория етаж е изложен шадраван за розова вода. В синята стая е възпроизведен градски бит от края на ХІХ в. В музейната експозиция са изложени копривщенски кенета, женска рокля и традиционна битова обстановка за копривщенския дом. 

Къщата-музей на Георги Бенковски

Копривщица - пазител на българската история и дух

Тук през 1843 г. се ражда Гаврил Хлътев (Георги Бенковски) - организатор и ръководител на Априлското въстание. Може да видите оригиналната му пушка, с която се е сражавал по време на въстанието, черешовото топче, както и въстаническа униформа и знамето на IV революционен окръг. Експозицията включва и богат снимков материал. Недалеч от къщата, върху скалите, се издига и величественият паметник на революционера.

Къща-музей "Любен Каравелов"

Копривщица - пазител на българската история и дух

Къщата-музей се състои от три постройки - зимна, лятна и стопанска. В зимната сграда са представени предмети, снимки и документи, разкриващи живота и дейността на големия български писател и революционер Любен Каравелов. А в лятната - е представен живота на бележития политик Петко Каравелов.

С какво още може да ви заплени китното възрожденско градче?

Църква "Успение Богородично"

Копривщица - пазител на българската история и дух

От старинната църква "Света Богородица", която била изгорена при нападение през 1810г, се е запазило едно сребърно ръкописно евангелие от 1644г. Църквата е вкопана в земята, заради ограниченията за височината, налагани от османските владетели.

Паметник "Георги Бенковски"

Копривщица - пазител на българската история и дух

Паметникът изобразява понесен във вихрен бяг конник. Фигурата е висока 7.80 м. конникът е стъпил върху 5 гранитни морени, символизиращи петте века турско робство. Върху тях са издълбани словата: Ставайте робове, аз неща ярем”

От паметника се разкрива спираща дъха гледка към Копривщица.

Копривщица - пазител на българската история и дух

Калъчевият мост

Копривщица - пазител на българската история и дух
Копривщица - пазител на българската история и дух

Мостът е наречен Калъчев на името на дарителя си Хаджи Найден Калъчев. Тук е написано "Кървавото писмо" и е поставено началото на Априлското въстание, а от там идва и другото му име - "Мостът на първата пушка".

Тези и още много други забележителности ще откриете в това прекрасно възрожденско градче. Очакват ви безброй китни възрожденски къщички, събрали в себе си много история, дати и събития, които ще ви накарат да се почувствате горди българи. Можете да обърнете внимание на нещо интересно - колкото е по-висок комина на една къща, толкова по-заможни са били стопаните й.

Копривщица има несравнима и очарователна, възрожденска атмосфера. Всяка крачка по калдъръмените улички ви води към следващ спомен от българската история, следващ паметник на културата, следващ момент на гордост...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин