Корабът Северното сияние – хотел в заледено море - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Корабът Северното сияние – хотел в заледено море
Автор: Peika.bg
Корабът Северното сияние – хотел в заледено море
Снимка: Rob Oo

Ноордерлихт“ ("Северното сияние" на холандски) е двумачтова шхуна, която през лятото вози туристи из арктическия регион и най-вече из норвежките острови на Свалбард. Интересното е, че корабът има предназначение и за ледената зима - точно преди тя да дойде, корабът се насочва към Темпелфиорден, фиорд в Шпицберген, и се оставя да замръзне в морето, където се превръща в уникален хотел.

Корабът първоначално се е казвал „Калкгрунд II“ и е бил построен във Фленсбург, Германия, през 1910 г. като тримачтова шхуна. През Втората световна война е преименуван на „Фленсбург“ и служи в германския флот. Тогава средната й мачта е премахната, за да се подобри стабилността, а на нейно място е поставено противовъздушно оръдие.

Корабът е изваден от флота през 1963 г., след което е използван за различни цели – като хостел или моряшки клуб. През 1991г. нови собственици купувят шхуната, ремонтират я, подсилват я и дават настоящето й име „Северното сияние“.

35773

В наши дни „Северното сияние“ е туристически кораб през лятото, който разполага с 10 кабини, в които могат да спят над 20 души. На борда има две надуваеми лодки, с които пътниците могат да стигнат до островите по пътя си и да видят (и заснемат) дивите животни там.

През есента корабът отплава към Темпелфиорден и чака със седмици, докато морето наоколо се покрие с лед и го захване в здрава прегръдка. Екипажът внимателно маневрира в заледяващото се море, докато шхуната така заседне, че не може да мръдне. Когато е сигурно, че е стабилно захваната в леда, вече могат да се качат гостите.

35775

Северното сияние“ е вградена в леда на 60 километра североизточно от Лонгирбайен и до това отдалечено място се стига с моторна шейна или кучешки впряг. По време на престоя си на борда, гостите се водят на екскуризи, за да видят пингвини, тюлени, моржове, арктически лисици, птици и дори полярни мечки. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин