Котел и най-старият природонаучен музей - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Котел и най-старият природонаучен музей
Котел и най-старият природонаучен музей
Снимка: http://purebulgaria.net

Когато туристът чуе името на град Котел, се сеща за известните личности от Възраждането, свързали името си със селището. Може би в съзнанието му изниква и старинният квартал Галата.

Малцина знаят, че на това място се намира най-старият провинциален природонаучен музей у нас. Сбирката е открита през 1952 г. и е изключително богата. Съдържа екземпляри на животински видове, характерни за фауната на Стара планина.

Сградата, в която се помещава експозицията, е построена през 1981 г. Тя носи белезите на социалистическата българска архитектура, но въплъщава елементи, характерни за възрожденската ни архитектурна традиция.

На първия етаж на музея е касата. На нея посетителите могат да получат и печат, тъй като обектът се намира под 56 в списъка на 100-те национални туристически обекта, заедно с пантеона на Раковски в центъра на Котел. На касата се продават и сувенири, като магнитни книжки, магнити и картички.

На втория етаж е разположена по-голямата част от експонатите. Забележително е многообразието от птици, което се намира в музея. Разбира се, животните са препарирани, но дават представа за видовете, гнездящи в Източна Стара планина. В сбирката са поместени синигер, пеликан, дрозд и много други. Освен пернати, сред експонатите има и бозайници, и земноводни.

За всеки посетител е очевидно, че музеят не е подновяван или обогатяван скоро, но определено има какво да се научи от намиращото се в момента. Препарираните животни са ориентир за всеки желаещ да научи повече за биоразнообразието на България. Към всеки експонат има табелка с описание, което дава информация за показания екземпляр и неговия вид.

Край музея се намира и алея с паметни плочи, лежаща върху старото гробище на Котел. А по асфалтовия път, преминаващ край нея, има множество заведения, които предлагат местна кухня. Заслужава си след изморителното разглеждане в музея, да похапнете в някое от тях.

Котел е място със самобитна архитектура и красив център, на който се провеждат множетсво културни събития. Ако наминете през малкото старопланинско градче, със сигурност няма да съжалявате!

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката "Стани автор"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин