Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Автор: Peika.bg
Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Барселона е град, изграден върху странности и творчество, изпълнен с художествена култура и история и процъфтяващ от модерен градски уличен стил. Каталунският град е пълен с вълнуващи събития, барове и кафенета и бушува от търсени исторически места, към които се стичат туристи от цял ​​​​свят.

Когато посетите Барселона, е предизвикателство да игнорирате ексцентрично проектираните сгради, които са пръснати из града. Те са проект на уникалния архитект Антони Гауди. Гауди е енигматичен магьосник, когато става дума за дизайн, неговото вдъхновение и идеи са толкова абстрактни, че са се превърнали в синоним на оживения град Барселона.

Роден през 1852 г. в Реус, испанският архитект е истински оживен, когато посещава художествено училище в Барселона, процъфтяващият модерен град, който изследва и открива нови и креативни подходи към изкуството и архитектурата. Тук той научава триковете на занаята и се превръща в експерт в своята област, като става част от каталунското модернистично движение, което формира неговия стил на изкуството, основан на природата. Тази комбинация от арт нуво и готическа архитектура се превръща в това, с което свързваме Антони Гауди, тъй като неговото наследство продължава да съществува във времето. Сега Барселона е пълна със сгради, проектирани от Гауди и наследството му остава както за местните жители, така и за туристите

Сега ще разгледаме списък само с няколко избрани от архитектурните постижения на Гауди в Барселона:

Саграда Фамилия

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Към края на живота на Гауди той посвещава времето си на изграждането на най-големия си проект и това, което стана най-известното от неговите произведения, всемогъщата Саграда Фамилия, в сърцето на града. Катедралата започва своя път на завършване през 1892 г. и е интересно, че все още се строи повече от 100 години след смъртта на Гауди! Катедралата проектира огромни архитектурни постижения както в екстериора, така и в интериора.

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Интериорът феноменално представя интерпретацията на Гауди за гора, която представлява извисяващи се стълбове и умело поставено осветление, осигурявайки на посетителите усещане, че са защитени от дългите стълбове на дървета и по-символично - защитата на религията.

Ла Педрера

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Този скулптурен шедьовър е проектиран от Антони Гауди за елитно семейство, базирано в Барселона, което иска домът им да бъде създаден от най-престижния архитект наоколо. Ла Педрера е жилищна сграда, която излъчва висококачествено въображение и е физическо напомняне за уникалното творчество на Гауди. Днес можете да се разхождате под покрива на La Pedrera, за да откриете сложния детайл, който е бил измислен. Например таванът, който отразява гръдния кош на същество, с неговата фино оформена структура, подобна на кост, подчертавайки очарованието на Гауди към анималистичните детайли в архитектурата.

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Покривът обаче е най-невероятният. Доминиран е от зловещи форми на глави в нюанси на прашни пясъчници, целта на Гауди тук е да установи факта, че покривите не трябва да са плоски и скучни, креативността трябва да присъства в цялата сграда. La Pedrera също е обект на световно наследство от 1984 г.

Парк Гуел

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Построен между 1900 и 1914 г., Park Güell може да се похвали с ненадмината гледка към огромния град Барселона с допълнителния аспект на изключителните произведения на Гауди. Това е уважаван обект на световното наследство на ЮНЕСКО, който проектира сложни градини с различни дълбочини и слоеве. Той също така притежава динамични сгради в стил Гауди, включително неговата къща, които са екстравагантни и гордо седящи, гледайки оживения град отдолу.

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Стръмните хълмове са пълни с къщи и странни предимства като ярко оцветени керамични серпентинни структури, които са синоним на Гауди. Park Güell е идеалното място за разходка в слънчев ден, тъй като можете да се любувате на безкрайните тайни, които са скрити в парка.

Casa Batlló

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Гауди творчески възстановява този конвенционален дом от 1877 г. с нова визия на модерна архитектура през 1904 г., придавайки му по-взискателен външен вид и жизнена естетика. Той се намира в сърцето на Барселона, привличайки туристи със своя единствен по рода си екстериор и странен подход към това как трябва да изглежда един дом. Casa Batlló притежава анималистични черти и ярко оцветени творчески щрихи, особено на предните балкони и прозорци; почти изглежда така, сякаш е защитено от страховити пълзящи животни!

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: pixabay

Сградата използва типични конструктивни елементи на каталунското сецесионно изкуство, като керамика и ковано желязо. Casa Batlló е силно критикувана по време на строителството за нарушаване на градските закони за това как трябва да изглежда една сграда, което по ирония на съдбата е това, което Гауди се опитва да постигне. Сега той остава централна гореща точка за посетителите.

Колония Гуел

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: Canaan

Колония Гуел е една от красивите, но незавършени творби на Гауди, която се намира в Санта Колома де Геруела близо до Барселона. Завършена през 1898 г., тази църква и крипта с неправилна овална форма се гордеят с пет прекрасни пътеки, една централна и още две от всяка страна. Особеното в този проект на Гауди е, че е влиятелен в движението на модернистичното изкуство, тъй като показва отправна точка за експериментиране с нови материали и техники, които се превръщат във вдъхновение за други художници. 

Красиви архитектурни постижения на Гауди в Барселона
Снимка: Till F. Teenck

Първоначално е построен като място за поклонение за хората в производственото предградие, подчертавайки разнообразието на Гауди в архитектурните цели. Техниките, упражнявани в Colonia Güell, са отправна точка за основите на по-големия проект, Саграда Фамилия.

Наследство

След преждевременната и трагична смърт на Гауди през 1926 г., работата му за съжаление претърпява дълъг период на критика и пренебрегване, като все още се смята за барокова и прекалено ексцентрична. Въпреки това, през 50-те години на миналия век, работата на Гауди е преоткрита с поддръжници на художници от сюрреалистичното изкуство на Салвадор Дали и архитектурата на Хосеп Луис Серт; на него се гледа с интерес и уважение. Днес няколко от шедьоврите на Гауди сами по себе си са известни обекти на световното наследство и туристически атракции. Понастоящем работата му се счита за творчески принос към света на архитектурата и изкуството и продължава да вдъхновява художниците и днес. Способността му на практика да проектира цял град, особено такъв гигантски като Барселона, е архитектурно постижение, което остава в историята.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин