Красотата на Трънския край – защитена зона „Кървав камък“ - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красотата на Трънския край – защитена зона „Кървав камък“
Автор: Елена Исаева
Красотата на Трънския край – защитена зона „Кървав камък“
Снимка: Елена Исаева

Кървав камък е планина, която се намира в Краището и е разположена, както на теротироята на България, така и на територията на съседна Сърбия. Тази красива планина е част от Руйско-Верилската планинаска група. Средната надморска височина на Кървав камък е 1500 – 1700 метра и е характерно, че има силно навълнено планиснко било, което е с посока север-юг. Разположена е в южния край на Трънската котловина. Най-високият ѝ връх се казва било и е с надморска височина от 1737 метра. В този район на много места, за съжаление липсва туристическа база и маркировка.

Зоната се води защитена територия чрез директива на Министерството на околната среда и водите. Предмет на опазване в тази зона представляват буковите и дъбовите гори, няколко пешери, които не са все още благоустроени, европейският вълк, прилепи, бръмбари рогачи и други животни и растения, които ще разгледам по-подробно малко по-късно.

Красотата на Трънския край – защитена зона „Кървав камък“
Снимка: Елена Исаева

Териториите на 18 села попадат в обсега на защитена зона „Кървав камък“, като тези села са част от община Трън. Трънските села, които са в обхвата на зоната са: Бохова, Вукан, Горна Мелна, Горочевци, Джинчовци, Докьовци, Долна Мелна, Дълга лука, Еловица, Кожинци, Костуринци, Къшле, Лева река, Мрамор, Пенкьовци, Реяновци, Стайчовци, Шипковица и още 8 села в Кюстендилско.

Зоната е обявена за защитена с цел да се запази биоразнообразието на флора и фауна, което се намира в района, а то е наистина огромно.

Геологията на тази територия е много интересна и разнообразна. Районът на защитената зона и на тази част от Краището е изградена от амфиболити и шисти, които попадат в ниските степени на процесите на метаморфозъм. Скалите са с палеозойска възраст.

Релефът е ниско до среднопланински, като в най-високите си части той достига до 1500 – 1700 метра надморска височина.

През зоната „Кървав камък“ преминава част от главния вододел на Балканския полуостров. От тази зона извират реките Ерма и Треклянска река, която е десен приток на река Струма, заедно с десния си приток Бъзовичка река. Климатът по тези места е умереноконтинентален. Основните почви, които се срещат в района са кафявите горски и канелените горски. По-голямата част от територията на планината е обрасла с някои редки широколистни гори – бук, дъб, габър, явор.

В защитената територия „Кървав камък“ се срещат някои много интересни и редки видове животни и растения. Животинското биоразнообразие е наистина огромно и това е една от многото причини зоната да попада в обсега на защитените територии от Министерството на околната среда и водите.

Красотата на Трънския край – защитена зона „Кървав камък“
Снимка: Елена Исаева

Едни от най-редките растения в района на Кървав камък е обикновената пърчовка. Тя е вид грудкова орхидея. Листата ѝ имат елипсовидна форма. В България се среща много рядко, на максимална надморска височина от 1100 метра и предимно в карстови райони. Тя е защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие и е включена е в Червената книга на Република България под категория „уязвим“.

Едни от най-интересните и по-редки видове животни, които се срещат тука са:

1. От безгръбначните животни – алпийска розалия, бръмбар рогач, буков сечко, обикновен сечко, ручеен рак.

2. Земноводни и влечуги – голям гребенест тритон, жълтокоремна бумка.

3. Бозайници – видра, мечка, вълк, рис, пъстър пор.

4. Прилепи – разглеждат се отделно от бозайниците, тъй като са няколко вида – голям нощник, голям подковонос, малък подковонос, дългоух нощник, дългокрил прилеп, остроух нощник, трицветен нощник, широкоух прилеп, южен подковонос.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин