Красотата на село Сърница – Соколови скали (Доган кая) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красотата на село Сърница – Соколови скали (Доган кая)
Автор: Елена Исаева

Всеки един ден прекаран сред природата не е загубен ден. В България има много места, на които може да си починете, да се разходите, да си направите трениворка с преход на открито или просто да се насладите на красотата на нашето природно богатство, което е повече от впечатляващо.

Всяко място има собствена красота, заряд и чар стига да имаме очи да ги видим и сърце да ги почувстваме. Към природата винаги обаче трябва да помним да се отнасяме с нужното уважение. Да не оставяме след себе си отпадъци, да не рушим и да пазим природните ни богатства, защото те са едно от най-хубавите неща в България и са нещо като наша визитна картичка, която не бива да е в окаяно състояние. Освен с природни блага сме богати и на мистерии, мистични места, които крият все още своите истински предназначения, а ние се оповаваме на легенди и митове, които се предават от едно поколение на следващо и така дълго време.

Красотата на село Сърница – Соколови скали (Доган кая)
Снимка: wikipedia.org

Едно много интересно място, което ако все още не сте посетили, ви предлагам скоро да го направите, защото наистина заслужава да му се отдели време.Това е местността Доган кая или още Соколовите скали, които се намират при село Сърница, в района на Хасково или по-точно на Хасковските минерални бани.

Сърница е едно наистина прекрасно малко селце, което се намира близо до хасковските минерални бани. Тук освен скалите, може да видите и тракийската крепост, която носи същото име – Доган кая. Мястото е прекрасно за уикенд разходка, като може да направите една или две нощувки в Хасково или района и така да разгледате града и околността.

Скалите, които се наричат от местните Соколови или още Доган кая, на места достигат до височина от 40 метра. В тях има характерните за този дял на Родопите трапецовидни ниши, които може да срещнете и на други места.

Името соколови скали идва буквално от превода на думата „доган“ от турски, която означава соколо. Мястото е наистина много красиво, интересно и загадъчно. Понякога ги наричат и Орловите скали, защото различните хора превеждат „доган“ по различен начин – веднъж като соколо веднъж като орел.

Красотата на село Сърница – Соколови скали (Доган кая)
Снимка: wikipedia.org

Ако имате време и желание да си направите един хубав планински преход, може да вървите пеша от центъра на село Сърница по маркирана екопътека с много табели до самите скали. Маршрутът е дълъг около 5 километра в едната посока, но не е много труден и се стига сравнително бързо.

Това е поредното мистериозно място на територията на България, което все още не е разкрило напълно своите тайни и може би няма и да го направи поне в близко бъдеще. Но пък това е чарът на такива места – мистиката и загадъчното, което привлича посетителите.

Други места, които може да посетите около Хасково и в града са статуята на Богородица с младенеца, която е най-високата в света, Дяволският мост, Каменните гъби и още други интересни места. Това може да бъде съчетано с една или две нощувки, за да може хем да се насладите на повече забележителности, хем да си починете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин