Kратка история на ваксините и на човешкия имунитет от проф. Майкъл Кинч - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Kратка история на ваксините и на човешкия имунитет от проф. Майкъл Кинч
Автор: Peika.bg
Kратка история на ваксините и на човешкия имунитет от проф. Майкъл Кинч

„Между надеждата и страха“ прави опит да отговори на важни въпроси, проследявайки появата на първите ваксини и тяхното приложение през годините.

Новината, че три от ваксините срещу новия коронавирус са преминали всички необходими фази на проверка успешно, разбуни отново дискусиите за необходимостта от ваксинация. В решаващ за човечеството момент наблюдаваният през последните десетилетия възход на т.нар. „антиваксърско“ движение, както и улесненото разпространение на заглушаващи достоверните факти фалшиви новини могат да поставят съдбата на целия свят на карта.

Но вредни ли са ваксините наистина? Защо продължаватда будят страх и недоверие? Кои са основните предизвикателства пред разработването на ваксини в бъдеще? И какво можем да очакваме да се случи?

В забележителното изследване „Между надеждата и страха“ заместник-ректорът на престижния Вашингтонски университет в Сейнт Луис – проф. Майкъл Кинч – прави опит на достъпен и разбираем език да отговори на тези и други въпроси и да напомни защо появата на ваксините е довела до повишаване на качеството и продължителността на човешкия живот.

Американският учен представя историята на ваксините паралелно с историята на смъртоносните патогени и ролята, която са изиграли в човешката цивилизация (като са разрушавали цели империи, променяли са хода на военни конфликти или са причинявали загуби и дълбока скръб в безброй семейства). Той се спира на фаталното влияние на едрата шарка в античния свят, на това как хората разбират какво е значението на хигиената и защо в един момент производството на наденици се оказва незаконно – да, и това има връзка с ваксините.

Като съчетава научните открития с развиващите се познания за болестите през годините, „Между надеждата и страха“разкрива предизвикателствата, които поставят инфекциозните заболявани, и проследява не само безпрецедентните успехи в областта на ваксините, но и ролята на антиваксърските движения в миналото и настоящето.

В рамките на 350 страници признатият специалист в областите на микробиологията, вирусология и имунологията представя забележителната история на науката и технологията, благодарение на които са изкоренени много от най-смъртоносните чуми, познати на човечеството. Но и напомня – победата над предотвратимите с ваксини заболявания не е окончателна и те  могат се завърнат отновокато злодей от екшън филм и да убият или осакатят още повече жертви.

И докато ваксините трябва да се изправят пред нови и нови предизвикателства – стари и непознат заплахи, като ебола и зика, резистентността към антибиотици и други смъртоносни новопоявяващи се или завръщащи се патогени – пред човечеството остава да открие пътя  „Между надеждата и страха“, за да оцелее.

Проф. Майкъл Кинч е заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, едно от петте най-добри медицински училища в САЩ. Активно се занимава с наука, обществено здравеопазване и с политическите последици от отрицанието на ваксините, както и с последствията от липсата на ваксинация.

Из „Между надеждата и страха“от проф. Майкъл Кинч

Kратка история на ваксините и на човешкия имунитет от проф. Майкъл Кинч

Ако борбата срещу едрата шарка беше праволинеен холивудски сценарий, тя щеше да завърши с Али Мау Малин. Истинската история обаче взема неочакван обрат през 1978 г. На 11 август – четири месеца след победоносната телеграма, обявила Али Мау Малин за последния случай на едра шарка, англичанка на име Джанет Паркър се оплаква от мигрена и болезнени мускулни спазми96, 97, 98. Джанет е 40-годишна професионална фотографка, по-рано работила в полицията на Уест Мидландс, а сега – в Бирмингамския университет. Тя пренебрегва симптомите, смятайки ги за начало на обикновена простуда, и продъл-жава да работи, докато не забелязва обрив, който я кара да отиде на лекар. Преди обяд на 20 август – девет дни след първите симптоми, Джанет е приета в болницата на Източен Бирмингам (днес болница „Хартландс“) с оплаквания от нестихващо главоболие. По случайност точно в тази болница работи д-р Томас Хенри Флюет – консултант по вирусология към местния отдел на Националната здравна служба и во­дещ специалист по диагностика на едра шарка чрез електронна микро­скопия. Този сравнително нов метод предлага извънредно висока раз­делителна способност, чрез която могат да се видят дори най-малките патогени в света – вирусите99. На Флюет и колегата му Алистър Джи­дес – специалист по бактериални инфекции, им трябват само няколко часа, за да осъзнаят с потрес, че Джанет Паркър има тежка форма на едра шарка100. По-късно същата вечер поради липса на подходящи изолационни помещения в болницата на Източен Бирмингам Джанет е закарана с обезопасена линейка в изолационната болница „Катрин дьо Барнс“ в град Солихъл, която неотдавна е била изоставена, но бързо се оживява отново, за да приеме неочакваните гости.

Успоредно с приемането на Джанет Паркър, в изолационното от­деление кипи трескава дейност101. Първо, жизненоважно е да се откри­ят и изолират всички, които са били в контакт с фотографката. Здра­вето є бързо се влошава и тя едва говори, но въпреки това властите успяват да открият и изолират над 500 души, които са карантинира­ни у дома или в изолационната болница в Солихъл. Същевременно здравните служители събират и стерилизират всички вещи на Джанет – и в дома є, и на работното є място. При това здравните и полицей­ските служби са затруднени от факта, че към 11 часа вечерта на 20 август някои репортери вече са научили, че в един от най-големите градове на Англия може би вилнее едра шарка. Никак не е лесно да се контролира както вирусът, така и паниката, след като една фотографка без какъвто и да е видим контакт с едрата шарка (или друго рисково поведение) е повалена внезапно от един от най-смъртоносните и за­разни вируси, известни на човечеството, който от много години е бил смятан за изчезнал във Великобритания.

Започва сериозна детективска работа. Тя разкрива, че макар Джа­нет да не е вършила съзнателно никакви действия нито в личния, нито в професионалния си живот, които да я изложат на риск от едра шарка, по съвпадение фотографската є тъмна стаичка е точно над лаборато­рията на професор Хенри Бедсън. За него се знае, че отдавна изслед­ва вируса на едрата шарка, без обаче да спазва високите изисквания за безопасност, нужни при работа с такъв патоген. Бедсън е канди­датствал лабораторията му да стане център, асоцииран със СЗО, но организацията го отхвърля от съображения за безопасност, тъй като звеното му не отговаря на нейните минимални изисквания102. И наи­стина Консултативният съвет за опасни патогени – комисия от експер­ти към британското здравно министерство, двукратно е инспектирал лабораторията на д-р Бедсън и я е отхвърлил и двата пъти. Макар че Бедсън е уверил СЗО и местните власти, че вече почти не се занимава с изследвания на едрата шарка, проведеното разследване (наречено доклад на Шутър по името на водещия му автор) разкрива истината. Лабораторията на Бедсън не само използва за изследванията си не­виждани количества от вируса, а и работи с този смъртоносен патоген в помещения без шлюзови камери и с недостатъчно душове, събле­кални и защитни облекла. Освен това вирусът се изследва и съхраня­ва в помещения с нестерилен въздух извън стандартните биологич­ни стерилни боксове, което е голяма грешка за всяко биологично из­следване на вирус, особено на легендарен убиец като причинителя на едрата шарка. Така навикът да се работи със смъртоносни патогени без достатъчни предпазни мерки и оборудвани помещения позволява на вируса да влезе във вентилационната система и да зарази Джанет Паркър, която има лошия късмет да работи точно над лабораторията.

Докато властите установяват поредицата от събития, настъпват нови трагедии. На 5 септември, малко повече от две седмици след като Джанет е хоспитализирана, 71-годишният є баща Фредрик Уитком умира, докато е под карантина в изолационната болница104. Приема се, че причина за смъртта е инфаркт. Това обаче остава непроверено – аутопсия не може да се извърши поради опасността тялото да съдържа вируса на едрата шарка. На следващия ден професор Хенри Бедсън, останал в дома си под карантина, е открит в бараката за инструменти в двора с тежка кървяща рана, която си е нанесъл сам. Въпреки риска от разпространяване на заразата той е пренесен в друга бирмингамска болница, което обаче не го спасява. Самата Джанет Паркър не успява да се пребори с едрата шарка и умира на 11 септември 1978 г. Впо­следствие се установява, че Паркър е била ваксинирана преди години, но изтеклото време е намалило имунитета є до степен заразяването с такова количество вирус да се окаже фатално.

След епидемията от едра шарка в Бирмингам през 1978 г. обще­ствеността настоява изследванията върху вируса да се прекратят и той да бъде премахнат веднъж и завинаги. Предприета е систем­на кампания за унищожаване на всички щамове от вируса на едрата шарка, включително използваните за научни изследвания и за произ­водство на ваксини. Оставени са само две епруветки, за да послужат, ако в бъдеще потрябват за ваксина или изследвания за лечение. Една­та епруветка се държи в строга изолация и под въоръжена охрана в Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, Джор­джия106. Другата е в Съветския съюз. Както ще видим към края на този разказ, усилието едрата шарка да се ограничи до две епруветки е до голяма степен успешно, но не съвсем. Докато един от най-големите убийци на човечеството се държи в изолация като оцелял холивудски злодей, винаги ни застрашава възможно продължение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин