Краят на света – ранни записвания - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Краят на света – ранни записвания
Автор: Мария Ангелова
Краят на света – ранни записвания

Сигурно сте чували, че според някои тълкувания на календара на маите светът ще се върши внезапно на 21 декември 2012 г. Жителите на югоизточните части на Мексико – сърцето на земите на маите, са решили да се отдадат на целогодишни тържества - в случай, че апокалипсисът вземе да се окаже истина. Както и за да изкарат някое и друго песо от дошлите да проверят лично какво толкова апокалиптично витае в Мексико. Едни виждат апокалипсис, други – възможност за печалба. По-добре си запазете място на първия ред отрано, защото мексиканските власти очакват около 52 милиона туристи през 2012 г.

Освен че всички тези посетители ще имат нужда от хотел, храна и забавление, за параноиците вече се продават най-различни „комплекти за оцеляване“, а около важните за маите места можете да си купите очистващи ритуали. Комерсиализацията на края на света е на пълна скорост. Ако искате да изхарчите последните си пари, които ще имате като обитатели на този свят, или пък просто искате да видите лицата на хилядите други, когато 21 декември дойде и си отиде безславно, ето кои са най-добрите места да го направите.

Още на 21 декември 2011 г. започна тържествено обратно броене в петте щата, където има най-много останки от културното наследство на маите – Чиапас, Табаско, Кинтана Ро, Кампече и Юкатан.

В централния парк в град Тапачула 2,5-метров часовник отброява оставащите седмици, дни и часове до края на майския календар. В околностите на близката археологическа площадка Исапа майски жреци пеят, молят се и горят ароматни треви.

Тропическата гора между курортите Канкун и Плая дел Кармен е мястото, където всеки може да остави снимки и послания в специална капсула на времето. Жреци и танцьори ще изпълнят специален ритуал около капсулата, след което тя ще бъде заровена за 50 години.

За тези, които са почитатели повече на културата на маите, отколкото на края на света, в град Мерида през лятото на 2012 г. беше открит Музей на маите. В него се съхраняват близо 750 000 артефакти на тяхната култура, а в построяването му са вложени над 30 милиона долара.

Като цяло, през 2012 г., посетителите на Южно Мексико ще могат да избират измежду над 500 фестивали, ателиета и други събития с главна тема маите, а още няколко археологически обекта ще бъдат отворени за туристически посещения. В случай, че се чудите къде да отседнете, пробвайте... държавен хотел. Властите строят такъв в природния резерват Калакмул в щата Кампече.

И ако повечето привърженици на теорията за края виждат в календара на маите абсолютния свършек на света, то други хвърлят по-оптимистичен поглед на ситуацията и приемат, че приключването на този цикъл от майското летоброене поставя ново начало. Което защо пък да не посрещнете в земите на древните маи?

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин