Кукерският фестивал: Перник в ритъма на чановете - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кукерският фестивал: Перник в ритъма на чановете
Автор: Мария Ангелова

Има едно място в България, където наведнъж можете да видите десетки цигански катуни, стотици попове и мечки, няколко десетки раждания на улицата, много козина и пера и буквално хиляди чанове.

Това е Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник – или най-голямото събиране на кукери в страната. Пъстрата и шумна атмосфера на фестивала ще ви зареди с настроение за дълго време.

При нормални обстоятелства едва ли ще можете безнаказано и без странни погледи да запалите куп слама в центъра на Перник. Или да се разхождате с рунтава маска на лице и да побутвате минувачите с дървена сабя (ауч!). Или пък да подскачате в ритъм с 45 килограма чанове по себе си, при това голи до кръста при минус 10 градуса. Да, ама кукерският фестивал е всичко друго, но не и нормален. Все пак има зло да се прогонва!

Кукерските групи са от цяла България и всяка е със своя си номер. Някои маски са от кожи и рога, други са от птичи пера върху дървени рамки и достигат до няколко метра височина, трети пък са от мъниста и огледала. Чановете на кръста на участниците понякога тежат над 40 килограма и почти винаги се предават от баща на син от няколко поколения. По подобен начин се предават и костюмите, въпреки че някои от участниците сами изработват своите, като понякога това им отнема година.

Някои от кукерите дефилират по главната улица на Перник голи до кръста... дори при минус 10 градуса. Ръцете и коремите им са червени, но не само от изпитите преди излизане (и понякога по време на дефилиране) вино и ракия за вътрешно сгряване. Споделят, че най-ефикасно е натриването със сняг и явно наистина е така, защото никога не се е случило някой да се разболее или да настине.

На фестивала в Перник кукерите не просто вдигат шум и носят страховити маски, за да изгонят злите сили, но се и състезават помежду си за награди, така че дават най-доброто от себе си, че даже и отгоре. И докато в миналото кукерството е било само за ергени, днес във веселбата участват всички, дори жени и деца. Най-малките кукерчета обикновено са на 3-4 години, увити в кожи така, че едва им се подава носът, но пък скачат с най-много ентусиазъм. А най-хубавото е, че и вие можете да се включите - да поскачате, да се снимате или да се пошегувате с косматите гонители на злото.

И всичко това е във вихъра на хора и ръченици – иху-аху! - няма как да останете неподвижни. Почти всяка група кукери си има собствени музиканти и като се движите покрай тях, мелодията се сменя на всеки няколко крачки. На голямата сцена на площада в Перник освен че се свири, се разиграват и сценки, които са свързани с кукерските обичаи – от раждане на бебе, през боеве и символично оране – важното е да се развява козина и да ехтят хлопките.

Полезна информация: Фестивалът се провежда всяка година, в продължение на два дни – събота и неделя, в края на януари. За точната дата следете актуална информация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин