Кулинарни пътешествия: Ароматен, изкушаващ и невероятно вкусен кето тиквен пай - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарни пътешествия: Ароматен, изкушаващ и невероятно вкусен кето тиквен пай
Автор: Peika.bg

Днес искам да Ви представя една рецепта, която ухае на есен и напомня на уют! 

И рецептата е именно за кето тиквен пай. Ароматен, изкушаващ и невероятно вкусен! И най-хубавото е, че този пай е в кето вариант!

Аз съм от хората, които обичат тиква. Още от малка обичах, когато баба правеше печена тиква с канела, а понякога варена като крем с мляко. Всякак беше вкусна. Аромата на тиквата винаги ме е привлича. 

Ползите на тиквата са не малко. Ще ви споделя някои от тях:

1. Ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества

Тиквите съдържат 90% вода и са нискокалорична храна с високо съдържание на полезни вещества. Съдържат повече фибри от кейла, повече калий от бананите и са пълни с магнезий и желязо. Също така са чудесен източник на Витамин А, Витамин С и Рибофлавин.

2. Чудесен източник на протеин

Една порция тиква осигурява 4% от препоръчителния дневен прием на протеини, което е чудесна новина за хората, които не включват месо в менюто си и искат да увеличат източниците си на протеин.

3.Укрепва имунната система

Големите количества витамин А и витамин С откриви в тиквата, помагат да защитите тялото си и да се възстановите по-бързо от инфекции, вируси и заболявания. Тиквеното масло също може да помогне в борбата с бактериални и гъбични инфекции.

4.Полезна за очите

Витамин А е от съществено значение за доброто здраве на очите, като помага на ретината да абсорбира и обработва светлината. А тиквата съдържа 245% от дневната ви нужда само в една порция!

5.Полезна е за сърцето

Високото количество калий, което се намира в тиквата е чудесно за сърцето, регулира кръвното налягане и поддържа сърдечно-съдовото здраве. Проучванията показват, че консумацията на нужното количество калий е толкова важна за хипертонията и високото кръвно налягане, колкото и минимизирането на приема на натрий.

Важно! За да извлечете най-много ползи от тиквата, не забравяйте да изберете истинска, цяла тиква, а не консервирана смес от тиквен пай, тъй като тя обикновено съдържа добавени захари и сиропи.

Нужни продукти:

Кето тиквен пай 

За блата:

- 95 гр. бадемово брашно

- 40 гр. кокосово брашно

- 1/2 с.л. ксантанова гума

- 1/4 с.л. сол

- 100 гр. краве масло

 - 55 гр. крема сирене

- 1 яйце

- 3-4 с.л. еритритол на прах

- 2 с.л. ябълков био оцет

За пълнежа:

- 450 - 500 гр. тиква

- 3 яйца

- 60 - 70 гр. ериритол на прах

- подправки - канела на прах,индийско орехче, джинджифил

- 150 мл. течна сметана 

- 2 с.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

 

1. За кората - Може да приготвяте продуктите в блендер или да работите с ръце с помощта на шпатула. Аз работих с ръце. В купа добавяме всички сухи съставки: бадемовото брашно, кокосовото брашно, ксантанова гума и солта. Разбъркайте с бъркалка, за да се смесят добре.

2. След което добавяте разтопеното масло, крема сиренето, което да е на стайна температура. Прибавяте и яйцето, леко разбито заедно с ябълковият оцет. Не се бавете с разбъркването, защото съставките бързо се смесват една с друга и трябва да се постараете да не останат бучки в нея. Прибавете и еритритола и разбъркайте отново добре. Добавете и малко ванилова есенция.

3. Оформете тестото на топка, завийте във фолио и оставете в хладилник за 1 час поне. След това разстиляме тестото, между две хартии за печене. Като се опитайте да го оформите в кръг и кората да не е прекалено тънка! Трябва да притиснете и към стените на тавичката, за да станат заоблени, защото така оформено ще изсипем сместа за пая и тя няма да се разлее извън кората!!

4.След като го оформите,  го поставете в тавичката, заедно с едното парче от хартията за печене, в която ще печете пая и приберете във фризера за около 15 мин. През това време ще приготвим пълнежа за пая.

5. Тиквата може да бъде като количество между 400 - 500 гр. Аз използвах към 500 гр. защото исках да има по-наситен вкус на тиква, понеже я обожаваме у дома! Тиквата, предварително си сварете в тенджера с вода, но колкото да покрива тиквата.Сложете капак, защото така ще се свари по-бързо! Не слагайте прекалено много вода, защото и без това тиквата е по-водна!  Отнема около 30-40 мин. Проверете я с вилица дали се е сварила добре. Махнете я от котлона, изцедете я от излишната вода. Като оставете поне 15 мин.. да се изцежда. Моята престоя дори малко повече, защото я чаках и да изстине. Това е също важно, защото така по-добре ще се получи пълнежа за пая!

6. Докато тиквата изстива - пригответе останалите съставки. В купа разбъркайте яйцата за около 4-5 мин. с миксер. Идеята е да си увеличът малко обема. Така крема ще стане по-пухкав. Когато тиквата е вече изцедена и изстинала я пюрирайте. Аз използвам пасатор, защото става много лесно и бързо.

7. Добавете пюрето от тиква към яйцата. След което добавете сметаната и всички останали продукти. Подправките и ванилията, както и подсладителя. Тук силно препоръчвам най-добре да ползвате еритритол на прах! Дори може да си сложите по-малко като грамаж от посоченият от мен, защото повечето тикви имат определена доза сладост!

8. С миксер разбъркайте добре всички съставки. Ще получите един пухкав, бледо - оранжев и много ароматен крем! Извадете блата от фризера. Включете фурната на 200 градуса! Изсипете сместа върху кората. Разпределете я равномернно. Пая се пече за около 50-60 мин.

9. Моят пай беше готов на 50-та минута. Проверете с клечка при нужда, но щом видите да става кафеникаво-златисто познатият цвят, значи пая ви е готов! Оставете го напълно да изстине преди консумация! Аз декорирах с орехи и сметана!

Да Ви е сладко! 

Интересни рецепти от Нели Миленова може да намерите на нейния блог, както и в Instagram страницата й.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин