Кушадасъ – забележителности лятно време - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кушадасъ – забележителности лятно време
Автор: Мария Ангелова

Кушадасъ е сред най-популярните курорти в Турция, известен преди всичко със своите all inclusive комплекси. Макар и да изглежда като класически съвременен курортен мегаполис, Кушадасъ може да предложи много повече от водни пързалки, заведения и слънчеви лъчи на Егейското крайбрежие.

Постоянното население на града е около 50 000 души, но през лятото нараства до 10 пъти повече. Ако и вие сте сред летните посетители на града, ето някои от главните забележителности в Кушадасъ, които можете да посетите по време на почивката си:

Птичият остров – Всъщност Кушадасъ носи името на този остров (от „куш“ – птица и „ада“ - остров). На турски името на острова е Гюверджин или буквално Островът на гълъбите. Някога важна крепост срешу морски нападения, днес островът е популярно място за разходка на туристите. Свързан е със сушата с тънка ивица земя. От крепостта на острова се разкрива чудесна гледка към Кушадасъ, а в крепостните стени е разположен малък музей.

Кервансараят Йокюз Мехмет Паша – Някога това е бил внушителен кервансарай с крепостни стени, приютяващ пътниците от далечни земи. Днес изпълнява същата функция, само че в модерен вариант – превърнат е в луксозен хотел, но е запазил атмсферата на миналото. Изграден е в началото на 17-и век по поръчка на Великия везир Йокюз Мехмет Паша.

Джамията Калеичи – Построената през 1618 г. джамия е дело на същия Велик везир.

Разходка до остров Самос – всеки ден корабчета пътуват до гръцкия остров Самос, така че можете да допълните почивката си в Турция с още една държава.

Разходка до древния град Ефес – Това е една от най-популярните еднодневни екскурзии от Кушадасъ, наред с Памуккале. Тук удивително добре съхранени от древни времена са театърът, терасовидните къщи, библиотеката – десетки сгради, между които можете да скитате часове. Тук се е намирал и храмът на Артемис – едно от Седемте чудеса на древния свят. Повече от 1,5 милиона души посещават Ефес всяка година. Минибусчета (долмуш) за Ефес тръгват от автогарата на Кушадасъ на всеки половин час, пътят е около 20 минути.

Плажове в Кушадасъ – И на север, и на юг от Кушадасъ ще намерите хубави плажове, като повечето са с хотелски комплекси и заведения плътно до пясъчната ивица.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин