Куско – археологическата столица на Южна Америка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Куско – археологическата столица на Южна Америка
Автор: Peika.bg
Куско – археологическата столица на Южна Америка

Куско е едно от онези места на контраст, които съчетават местната култура и белезите на съвременния западен свят.

Наричат красивото градче на път за Мачу Пикчу „археологическата столица на Америка“. Често се случва посетители, тръгнали към древния град, да се отбият за малко и запленени от красотата на Куско, да останат в града за няколко дни.

Първото нещо, което изниква пред погледа на всеки, стигнал до Куско, са крепостните стени на инките – огромни гранитни блокове, иззидани така, че да си паснат перфектно, без необходимост от допълнителни строителни материали и способи. 

Изкусното проектиране и строителство на инките оцелява и е непоклатимо пред изпитанието на годините и капризите на времето. И ако испанската колониална архитектура е възстановявана многократно след земетресения и други предизвикателства, то останките от инките свидетелстват за културата и живота на племената непокътнати и до днес.

Градът се намира на 3360 м над морското равнище и някои го наричат „пъпът на света“, а освен това Куско има идълга и интересна история, която започва от 1200 г. пр. н. е. 

Куско – археологическата столица на Южна Америка


Той все още пази спомени от своята експанзия през XV в., когато империята на инките стига до Чили и Аржентина на юг, а на север включва Еквадор и Колумбия. Краят на този бърз растеж пък идва внезапно, с нахлуването на испанските конквистадори. Това, от своя страна, оставя културен отпечатък върху Куско и древната перуанска история. 

Не бива да пропускаме, че именно на испанската инвазия се дължи и контрастът между древната култура, останките от инките и типичните примери за западната архитектура и традиции – катедрални храмове, големи и пищни площадикакто и множество паметници и статуи.

Куско – археологическата столица на Южна Америка

Ако посетите Куско няма как да не усетите чистия разреден планински въздух, което се дължи на високата надморска височина. Имайте предвид също, че ще ви трябват най-малко 3 дни, за да успеете да се насладите на красотата на този град, да видите най-големите забележителности и да усетите вкуса и колорита на местните традиции и култура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин