Куско – археологическата столица на Южна Америка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Куско – археологическата столица на Южна Америка
Автор: Peika.bg
Куско – археологическата столица на Южна Америка

Куско е едно от онези места на контраст, които съчетават местната култура и белезите на съвременния западен свят.

Наричат красивото градче на път за Мачу Пикчу „археологическата столица на Америка“. Често се случва посетители, тръгнали към древния град, да се отбият за малко и запленени от красотата на Куско, да останат в града за няколко дни.

Първото нещо, което изниква пред погледа на всеки, стигнал до Куско, са крепостните стени на инките – огромни гранитни блокове, иззидани така, че да си паснат перфектно, без необходимост от допълнителни строителни материали и способи. 

Изкусното проектиране и строителство на инките оцелява и е непоклатимо пред изпитанието на годините и капризите на времето. И ако испанската колониална архитектура е възстановявана многократно след земетресения и други предизвикателства, то останките от инките свидетелстват за културата и живота на племената непокътнати и до днес.

Градът се намира на 3360 м над морското равнище и някои го наричат „пъпът на света“, а освен това Куско има идълга и интересна история, която започва от 1200 г. пр. н. е. 

54953

Той все още пази спомени от своята експанзия през XV в., когато империята на инките стига до Чили и Аржентина на юг, а на север включва Еквадор и Колумбия. Краят на този бърз растеж пък идва внезапно, с нахлуването на испанските конквистадори. Това, от своя страна, оставя културен отпечатък върху Куско и древната перуанска история. 

Не бива да пропускаме, че именно на испанската инвазия се дължи и контрастът между древната култура, останките от инките и типичните примери за западната архитектура и традиции – катедрални храмове, големи и пищни площадикакто и множество паметници и статуи.

54952

Ако посетите Куско няма как да не усетите чистия разреден планински въздух, което се дължи на високата надморска височина. Имайте предвид също, че ще ви трябват най-малко 3 дни, за да успеете да се насладите на красотата на този град, да видите най-големите забележителности и да усетите вкуса и колорита на местните традиции и култура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин