Лапландия - адресът на Дядо Коледа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лапландия - адресът на Дядо Коледа
Автор: Мария Ангелова

Кой е човекът, който получава най-много писма в света? Дядо Коледа, разбира се. А най-известният адрес на Дядо Коледа – и за писма, и за посещения, е в Лапландия. Край лапландското градче Рованиеми търчащи, пищящи, превъзбудени деца се срещат с Дядо Коледа, работливите джуджета и северните елени. В сладкарниците ухае на канелени курабийки, а по улиците – на гльог (ароматно плодово-алкохолно сгряващо питие).

Планината, в която се намира домът на Дядо Коледа, се нарича Корватунтури. Тя има три върха, които приличат на уши („корва“ означава „ухо“ на фински). Твърди се, че тези „уши“ помагат на Дядо Коледа да чува желанията на децата по света.

Рованиеми се намира в Полярния кръг и ако имате късмет, можете да наблюдавате Северното сияние. Тъй като появата му зависи от слънчевата активност, в много хотели служителите следят за цветните светлини и могат да почукат на вратата ви, за да ви събудят за зрелището.

Едно от най-интересните места в Рованиеми е Пощенският клон на Дядо Коледа. Елфи отговарят на стотиците хиляди писма на деца от целия свят, а много деца изпращат и подаръци на добрия старец – като вълнени чорапи и моркови за елените. Най-много писма пишат децата от Великобритания, следвани от Италия, Полша, Япония и Китай.

И тъй като Дядо Коледа живее във Финландия, той празнува Коледа като финландците – с традиционната, неизменна сауна. Коледа е и времето, когато финландците се грижат за птичките. Не се учудвайте, че навсякъде виждате снопове овес и семена – на дворове, по первази и по тераси. Това е част от празничните традиции на финландците. Друг интересен обичай е паленето на ледени фенери. Фенери в различни форми се изработват от лед и под тях се пали свещ, която разпръсква светлина в снега.

Полезна информация: Рованиеми се намира на около 900 км от Хелзинки. Дотук можете да стигнете с 11-часово пътуване с влак или с кратък полет. А адресът, на който можете да пишете на Дядо Коледа е:

Santa Claus’ Main Post Office
Santa’s Workshop Village
Tähtikuja 1, Rovaniemi
96930 ARCTIC CIRCLE Finland

Вижте и оферта за Коледа в Лапландия!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Ilina, 08.11.2017 | 17:53
i 2-3 noshtni lampi vkl. i krushki za lampi i naj vajnoto iskam iphone kompl zarqdno karta nomer vsicjhko +bateriq za zarejdane
Абонирайте се за нашия бюлетин