Лъвът на Ватерло - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лъвът на Ватерло
Автор: Peika.bg
Лъвът на Ватерло
Снимка: Paul Arps

Битката при Ватерло се е провела на 18-и юни 1815 г., близо до град Ватерло в днешна Белгия. С разгрома на френската армия в това сражение е сложен край и на империята на Наполеон.

Битката при Ватерло е една от най-кръвавите битки в историята - 200 000 души от седем различни държави са се стреляли и посичали в продължение на 9 часа, а 65 хиляди от тях са изгубили живота си или са били ранени.

 37955

В наши дни от бойното поле не е останало много, защото там има основно обработваеми земи, а само няколко мемориала и различни възпоменателни статуи са пръснати из околността. Най-голямата е точно в средата на полесражението и е наречена Лъвският хълм.

37953

Желязната статуя на лъв с височина и дължина по 4,5 метра се намира на 43-метров хълм, конструиран по заповед на крал Уилям I Холандскии е на мястото, където неговият син е бил ранен от по време на битката.

Изграждането на паметника започва през 1822 г. и е завършено през 1825 г. Хълмът е създаден от 400 хиляди кубични метра пръст, събрани от различни части на полесражението.

37956 

Днес има многобройни стъпала, които отвеждат туристите до лъва, а отгоре има идеален изглед към арената на легендарната битка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин