Легендарен басейн в Париж беше възроден - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендарен басейн в Париж беше възроден

След 25-годишно забвение в Париж отново отвори врати един легендарен басейн. Толкова легендарен, че спасител в него е бил самият Тарзан - Джон Вайсмюлер (олимпийски шампион по плуване от 20-те години, който впоследствие изиграва ролята на Тарзан в 12 американски филма).

Басейн Молитор (Piscine Molitor) в миналото е любимо място за почивка на кинозвезди и богати парижани. Именно тук през 1946 г. за първи път на обществено място се появяват жени по бикини, чиито снимки предизвикват фурор по целия свят (дотогава за приемливо се смята само събирането на загар с цял бански).

Зимата пък се превръщал в ледена пързалка.

С годините нравите се разкрепостяват навсякъде и постепенно Молитор запада, като след затварянето си през 1989 г. се превръща в платно за графити и място за срещи на млади хора.

Предвидено е басейнът да се превърне в жилищен блок, но кампания на местни активисти го спасява.

Днес басейнът е част от луксозен хотел, като голяма част от оригиналната архитектура и декорация са запазени – включително витражите в стил ар деко.

Молитор има покрит и открит басейн, като зимният има стъклен покрив и е заобиколен от три етажа легендарни сини съблекални. Откритият пък целогодишно се подгрява до 28 градуса и е заобиколен от плажна зона.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин