Легендата за пещерата под параклис Св. Троица в Странджа - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендата за пещерата под параклис Св. Троица в Странджа
Автор: Peika.bg
Легендата за пещерата под параклис Св. Троица в Странджа

На около 5-6 км северно от село Граматиково, по пътя за село Визица, в местността Малка Котвена, се намират руините на стария параклис „Св. Троица”.

Вкопан в земята, той е построен на мястото на древно тракийско светилище, непосредствено над пещера. 

До него се стига по пътека, която започва от отбивка на пътя, между селата Граматиково и Визица. Тя е обозначена със синя табела, на която е изписано параклис „Св. Троица”; дълга е около 2,3 км с денивелация 75 м и се взема за 40 минути.

Пътеката е в добро състояние, като само в участъка около самия параклис ще ви се наложи да погазите във висока растителност. Добре е при осъществяването на този преход през лятото човек да е снабден със туристически обувки, дълги панталони, спрей против насекоми и вода.

Според легендата преди столетия на мястото на параклиса „Света Троица” край Малко Търново имало голям манастир, в който живеели няколко калугери. Под него се намирала дълбока пещера с два прохода – ляв и десен.

Един ден се задала голяма турска орда. Калугерите се уплашили и, за да се скрият, влезли в левия проход на пещерата. Обаче те не знаели, че ако тръгнат по този път, никога няма да се върнат. Десният проход бил по-плитък и в него ходели жени да се молят. Влезли калугерите в левия проход, но станало срутване и били затрупани.

Същата нощ един от първенците на Граматиково сънувал, че калугерите са в беда. Още на сутринта събрал цялото село и кой с мотика, кой с лопата, започнали да копаят, но в десния проход. Не могли да открият монасите. През нощта човека отново го споходил пророчески сън – как монасите зовяли за помощ, но този път глас му разкрил, че ще ги намерят в левия проход. На другия ден наистина ги открили и ги извадили от пещерата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин