Летни (джаз) вечери в Банско - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Летни (джаз) вечери в Банско
Автор: Мария Ангелова

Лятото в Банско е с ритъм на джаз, с мушкато по прозорците и с ромоляща вода, която минава ту под тротоарите, ту я виждате да подскача и бълбука в открити канали покрай тях. Истинско доказателство за това, че градът изглежда добре и без сняг и тълпи от скиори по улиците.

През лятото бабите от Банско излизат привечер по пейките пред къщите си, обменят последни новини за деца и внуци в настъпващия хлад и оглеждат почти безстрастно преминаващите туристи. В щъркеловото гнездо на кулата на църквата „Света Троица“ кипи птичи семеен живот, а дворовете на храма, на къщите-музеи и многобройните механи са зелени, подредени и нацъфтели във всички цветове и ухания на лятото. Няма нито един прозорец, на който да няма сандъче с мушкато, а до дървените порти на дворовете се протягат лениво котки. Истински рай за фотографите.

Ако успеете да се събудите достатъчно рано, ще можете да видите (приблизително между 8:30 и 9:30 часа) как фините пръски на фонтана в центъра на Банско се пречупват от сутрешното слънце и в красива дъга. Малко по-нагоре по крайбрежната улица от страната на центъра има и старовремска тепавица - дървено корито, в което със силата на водната струя са се перяли козяци, китеници, черги.

Ако още не сте разгледали музеите в града, не ги подминавайте. Ако зимата бързате за пистите, сега нямате никакво извинение. През лятото ще откриете минутки на прохлада в закътаните стаи на родната къща на Неофит Рилски, къщата-музей на Никола Вапцаров, центъра, посветен на Паисий Хилендарски, или Веляновата къща. В безупречно поддържаните им градини с пейки можете просто да отдъхнете и да се насладите на спокойствието. Или за миг да се замислите за всички онези хора, които в миналото са направили толкова много, за да сме днес това, което сме. Няма по подходящо място да го направите.

Освен от механите в центъра на Банско, в началото на август вечерите в градчето се оживяват и от стотиците хора, дошли да послушат джаз на живо по време на Международния джаз фестивал Банско. Джаз преживяването си заслужава да му отделите повече от един уикенд. Вечерите тук са хладни, тъй че не забравяйте да си вземете връхна дреха. Джем сешъните продължават до след полунощ на открито, а след това в хотелите до сутринта.

Ето това му харесваме на Банско през лятото - през деня можете да попаднете на рок или диско бирен фест край басейна на няой от хотелите, вечерта да хапнете в битово заведение на фона на най-хубавите ни фолклорни песни, а след залез да се отдадете на магията на джаза. 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин