Лиеж: Забележителности, които не са за изпускане - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лиеж: Забележителности, които не са за изпускане
Автор: Мария Ангелова

Лиеж е най-франкофонският белгийски град. Едновременно център на бизнеса и на културата. Не можете просто да посетите Лиеж, да се разходите по улиците му и да си тръгнете. Третият по големина град в Белгия е сам по себе си начин на живот. Ето какво да видите, опитате и направите в Лиеж:

Джинът (от бутилката) и неочаквано добра храна

Не е ясно точно колко пеке (Pèkèt) трябва да изпиете, за да видите от бутилката да излиза джин. Този вид плодов джин в ярки цветове се пие навсякъде, но най-вече от студентите по заведенията. След аперитива седнете на типичен лиежки обяд (доста далеч от всичко типично българско) – с печена бяла наденица буден (boudin), топла лиежка салата (salad liégeoise - зелен фасул, картофи, бекон и варено яйце), салатна цикория с бекон, кюфтета с пържени картофки, а за десерт – палачинки от елда, печени круши или оризов пудинг. Дори и някои лиежки и белгийски специалитети да ви звучат като странна комбинация, резултатът е неочаквано добър.

Лиеж от местна гледна точка

Докато се разхождате по забележителностите в Лиеж, оглеждайте се не само за включените в пътеводителите сгради и музеи.

Сградата на кметството, например, не е чак толкова непоносимо розово-лилава, но явно за местните хора и това й е множко и прякорът й е „la Violette” (намира се на площад Марше - Place du Marché).

Провинциалното правителство и съдебната палата пък се помещават в бившия дворец на княз-епископа. Възрастта на сградата е повече от 1000 години, а фасадата и градината й са задължителни част от маршрута ви.

Въпреки че има своите исторически сгради и стара част, истината е, че Лиеж е модерен град. В подкрепа на този факт почти истерично крещи сравнително наскоро построената гара Лиеж-Гийемин (Liège-Guillemins). Светлата й модернистична конструкция на световноизвестния каталунски архитект Сантяго Калатрава ви кара да се чувствате все едно ще си хващате не влака, а космически кораб.

Друга местна забележителност е куклата Чанчес (Tchantches). Според легендата Чанчес се появява от една цепнатина в земята през 760 г. и е отгледан само с местния джин пеке, поради което е бунтарски и дяволит, но пък с добра душа. Ще видите Чанчес под всякакви сувенирно-туристически форми в магазините (шишенца, кукли, магнити...). Има си и собствен музей – Музей на Чанчес (адрес: Rue Surlet 56). Дори и да не видите музея, достатъчно е да си поговорите с някой местен жител за него.

Градът и инспекторът

Лиеж изключително много се гордее с автора на романите за инспектор Мегре писателя Жорж Сименон, роден тук. Подобно на пейката с Петко и Пенчо Славейкови в София, Лиеж си има площад „Комисар Мегре“, на който на пейка се е разположил Сименон. Едно от любимите места на автора е бил кварталът Утр-Мьоз (Outre-Meuse), в който се провеждат и най-големите ежегодни тържества в града. Около 15 август улиците на Утр-Мьоз заживяват собствен живот с улични шествия, куклени представления на открито, фолклорни танци, базари за стари вещи, гигантски разхождащи се фигури, народни игри (изкачване по намазнен прът), концерти, възраждане на традиционни рецепти... В последния ден на фестивала – 16 август, се извършва ритуално погребение, по време на което духови оркестри и плачещи „вдовици“ вдигат врява до небесата.

Петък вечер

В петък вечер в Лиеж е най-горещо в два квартала – студентския Каре (Carré) испоменатия Утр-Мьоз. По това време младите хора прескачат от заведение на заведение, а стиловете и музиката са шарени като неделния базар.

Неделя сутрин

Неделният базар. Дълга редица разноцветни сергии се разтяга лениво покрай реката всяка неделя от 8:30 до 14:30 часа. Местните хора го наричат Ла Бат (La Batte) по името на един от кейовете, на които се разполага. Тук, като на всеки битпазар, можете да намерите всичко – от зеленчуци и сирена до дрехи и вехтории.

Дори и да не е неделя, имате богат избор за шопинг. Пешеходната зона за пазаруване се намира в района на площад Сен Ламбер (Saint-Lambert) и съседните улички.

Най-добрата гледка

Ето ви един безценен съвет: най-доброто място, от което можете да се насладите на Лиеж отвисоко, е „планината“ Бюрен (Montagne de Bueren). Всъщност това не е никаква планина, а изкуствен насип, направен през 1880 г. от военните, за да достигат до върха на хълма, без да им се налага да минават по малките улички (където неизменно дебнели опасности). Изкачете 406-те стъпала и след това отдъхнете в парка-тераса със страхотна панорама.

И няколко музея

Посетете и Музея-аквариум (Aquarium Museum), в който можете да разгледате 46 басейна с всякакви водни създания. Музей Кюртюс (Curtius Museum) ще ви разкаже много за развитието на изкуството в района, а в предградието Флемал (Flemalle) има възстановено праисторическо селище (Prehistosite de Ramioul), в което можете да пробвате как се справяте със създаването на каменни сечива, извайването на глинени съдове или живеенето в пещери.

Полезна информация

Има два директни влака на час от Брюксел. Билетът е около 15 евро. Ако слезете на гара Лиеж-Гийемин, вземете автобус 1 или 4 до центъра.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин