Ловци на призраци: Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ловци на призраци: Париж
Автор: Иванка Могилска

Каквото и определение да чуете за Париж, все ще е вярно. Градът има толкова много лица, че едва ли можете за няколко дни да ги откриете всичките. Съветвам ви да направите план за традиционна туристическа обиколка и да се запишете на една от нощните обиколки на най-интересните призрачни места в града. Исторически факти, преплетени с лични драми и свърхестествени явления и разказани по майсторски начин – звучи добре, нали?

Предпочитате да откривате парижките потайности сами? И това не е лоша идея. Започнете с изследване на катакомбите. През различните периоди те са изпълнявали ролята на затвор, на гробище и на място за изхвърляне на телата на умрелите от чума. Пълно е със скелети и кости, но това не е толкова ужасяващо. Най-страшна в катакомбите е тишината. Когато сте в тях, спрете да вървите, затаете дъх, ослушайте се и ще разберете сами какво имам предвид.

Ако сте в Париж за празника на музиката, можете да се изкачите през нощта на най-високата кула на Нотр Дам. Сигурно ще доловите въздишките на грозния звънар, който Виктор Юго описва в романа си "Клетниците" и чийто дух все още броди из катедралата.

Докато се разхождате из уличките на Латинския квартал или по булевард „Сен Жермен”, може да ви се стори, че виждате фигура на разчорлен мъж, облечен в бяла усмирителна риза. Това е призракът на Антонен Арто – авторът на „Театърът и неговият двойник”. Не се страхувайте. Не го гледайте в очите и той ще ви отмине.

Кафенето „Ле дьо Маго” отдавна е само туристическа атракция, но ако минете покрай него късно вечер, загледайте се. Може би зад прозорците ще успеете да мернете силуетите на Сартр и Симон дьо Бовоар, които седят на маса в ъгъла.

Мостът Пон Мари също е доста интересно място за разходки нощно време. Според легендата през Втората световна война един от членовете на Съпротивата определил среща на съпругата си именно на този мост. Тя го чакала цяла нощ, но той така и не се появил. На сутринта намерили жената мъртва. Била замръзнала. Призракът й останал да живее на моста и да чака любимия.

Мястото ви се струва твърде страшно? В Париж има призраци за всеки вкус. Отидете в Монмартър. Там привечер броди призракът на Жерар дьо Нервал. Той бил известен с две неща: с прекрасния си превод на „Фауст” и с навика си да се разхожда по улиците заедно със своя домашен любимец – омар със синя панделка.

Не се увличайте в търсенето му, защото нощем миролюбивият дух на ексцентричния преводач изчезва и на негово място се появява известният парижки вампир, който през 1990 г. е извършил серия убийства именно в този район.

Любител сте на мюзикъла „Фантомът от операта” и искате непременно да узнаете нещо повече за него? Мисля, че ще останете разочаровани. Вярно е, че и в тази опера има призраци, но те са по-скоро на недооценени балерини и нещастно влюбени певици. Фантомът е измислица на френския писател Гастон Льору, а във филма сградата на операта е специално създаден макет, комбиниращ архитектурни елементи на Place De L'Opera в Париж и операта във Виена.

Най-симпатичният дух, който ще срещнете тук е на съпругата на един от тенорите. Той се влюбил в млада танцьорка и напуснал семейството си. След смъртта си, жена му продължила да броди из сградата и около нея с надеждата да го зърне.

Потайностите на Париж крият още хиляди мрачни истории, но не прекалявайте. Върнете се в хотела, починете си и се разходете отново по светло. Защото каквото и да се каже за този град, ще бъде вярно – и хубавото и лошото, но никой не може да отрече магичния дух и красотата му. Насладете им се.

 

Прочетете още призрачни истории или посетете нашата фейсбук страница!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин