Лятото на една крава в Швейцария - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лятото на една крава в Швейцария
Автор: Мира Янева

Разходка в околностите на швейцарските селца винаги те кара да се чувстваш като дете – с широко отворени очи в търсене на алпийски поляни, хижи с остри покриви, крави с тежки звънци на врата...

Швейцарски крави. Като че ли най-много се оглеждаме за тях заради всичко, което сме виждали по рекламите и картичките. Как пасат по ливадите с маргаритки, глухарчета и детелина. Местните фермери казват, че това е идеалната комбинация от растения за млякото на кравите.

С настъпването на лятото в средата на юни фермерите слагат на животните си огромни тежки звънци и 500 000 швейцарски крави биват подкарани към високите алпийски пасища. В миналото размерът на чана е показвал колко заможен е собственикът – колкото по-голям и тежък, толкова по-добре. Днес цената на един чан може да достигне до 1000 евро, а някои са толкова изящни, със завъртулки и благородни метали, че е възможно да са по-скъпи от приносителя си.

Може би предполагате, но вече със сигурност ще знаете, че швейцарските крави живеят в невиждан за събратята си от други държави лукс. Нови и спретнати обори, скъпи чанове на врата... А едно от най-важните неща са имената. Сред най-популярните имена за крави са Бела, Диана, Тина, Нина, Петра, а много често кръщават новородените на Мис Швейцария за съответната година. Истинска чест - само не се знае дали за кравите или за Мис Швейцария.

Стадото прекарва във високопланинското стопанство около 100 дни, като всеки ден наемни работници (обикновено хипита, студенти и хора от града, които искат да прекарат лятото сред природата) стават в 5 часа, за да издоят животните и да ги изведат на паша. Лятото всичкото мляко се прави на алпийско сирене и кашкавал, защото е трудно да се сваля долу до пазарите. Непременно си вземете от това сирене.

Интересно е, че във всяко лятно стопанство живеят и няколко прасета (които обикновено не участват в рекламните туристически плакати), които изяждат останалата от сиренето суроватка. Така нищо не се губи и нищо не се хвърля.

Краят на лятото в Швейцария може да е внезапен. Ако предусетят наближаващ сняг, понякога фермерите свалят стадата си в ниските части по-рано. Така през септември може да се случи да се возите в лифт заедно с фермер... и неговата крава. 

Пеш, с колело или с живописно виещия се влак Бернина Експрес, лятна Швейцария непременно ще ви срещне със своите крави.

 

 

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин