Любопитни факти за Коринт - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Коринт
Автор: Елена Исаева

Коринт, древен град в Гърция, има историческо значение и културно богатство. Ето 30 факта за Коринт:

Местоположение: Коринт се намира в североизточната част на полуостров Пелопонес в Южна Гърция.

Любопитни факти за Коринт
Снимка: pixabay.com

Коринтски провлак: Градът е разположен на тесния Коринтски провлак, свързващ Пелопонес с континенталната част на Гърция.

Древен Коринт: Историята на града датира от древни времена и е играл решаваща роля както в гръцката, така и в римската цивилизация.

Стратегическо местоположение: Местоположението на Коринт го прави жизненоважен център за търговия и военна стратегия, контролиращ достъпа до Пелопонес.

Митологична връзка: В гръцката митология се казва, че Коринт е основан от митичната фигура Сизиф.

Акрокоринт: Акрополът на Коринт, известен като Акрокоринт, е крепост, разположена на хълм с изглед към древния град.

Храмът на Аполон: Храмът на Аполон в Коринт е едно от най-важните светилища в древна Гърция, привличащо поклонници и посетители.

Агора: Коринт имаше добре организирана агора (пазар), която служи като икономически и социален център на града.

Бема на Свети Павел: Според традицията апостол Павел проповядва от Бема (платформата) в агората по време на посещението си в Коринт.

Фонтан Peirene: древен фонтан, разположен в Коринт, известен с връзката си с митичния крилат кон Пегас.

Коринтски залив: Градът имаше две пристанища, Лехайон в Коринтския залив и Кенхрея в Сароническия залив, засилвайки морската си търговия.

Диолкос: Древен павиран път, който улесняваше транспортирането на кораби през Коринтския провлак, избягвайки опасно морско пътуване.

Коринтска керамика: Коринт е бил известен със своята чернофигурна и червенофигурна керамика, като коринтските вази са били изнасяни в древното Средиземноморие.

Истмийски игри: Коринт беше домакин на Истмийските игри, една от четирите панелински игри на древна Гърция, проведени на Коринтския провлак.

Атинско и коринтско съперничество: Коринт беше съперник на Атина, което доведе до конфликти като Пелопонеската война.

Римска колония: След унищожаването му от римляните през 146 г. пр.н.е., Коринт е възстановен като римска колония от Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е.

Коринтски колони: Коринтският ордер в архитектурата, характеризиращ се с богато украсени колони с акантови листа, е кръстен на града.

Коринтски канал: Съвременният Коринтски канал, завършен в края на 19 век, пресича Коринтския провлак, свързвайки Коринтския и Сароническия залив.

Нов завет: Градът се споменава в няколко книги от Новия завет, включително писмата на Павел до коринтяните.

Първо и Второ Коринтяни: Библейските книги 1 Коринтяни и 2 Коринтяни са писма от апостол Павел до християнската общност в Коринт.

Византийско и франкско управление: Коринт е свидетел на промени в управлението през византийския и франкския период, всеки от които оставя своя отпечатък върху града.

Венецианско управление: Венецианците контролират Коринт през средновековния период и градът става част от Венецианската република.

Османско завоевание: Османската империя завладява Коринт през 15 век, което води до няколко века османско владичество.

Гръцка война за независимост: Коринт играе роля в гръцката война за независимост през 19-ти век, допринасяйки за освобождението на Гърция от османското владичество.

Земетресения: Градът е преживял земетресения през цялата си история, което е довело до разрушаване и реконструкция на различни структури.

Модерна инфраструктура: Днес модерен Коринт е оживен град със смесица от древни руини и съвременна инфраструктура.

Археологически музей: Археологическият музей на Древен Коринт показва артефакти, открити от археологическите обекти.

Туристическа дестинация: Коринт привлича туристи, които се интересуват от изследване на неговата богата история, древни места и културно наследство.

Културни събития: Градът е домакин на културни събития, включително фестивали, които празнуват неговата история и традиции.

 

Образователни институции: Коринт е дом на образователни институции, допринасящи за културния и интелектуален живот на региона.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин