Любопитни факти за Тайланд - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Тайланд
Автор: Елена Исаева

Кралство Тайланд, известно преди като Сиам, е единствената страна в Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана от европейска сила.

Столица: Банкок е не само столицата, но и най-големият град в Тайланд.

Любопитни факти за Тайланд
Снимка: pixabay.com

Будизъм: Около 95% от населението на Тайланд изповядва теравада будизма, което го прави преобладаващата религия в страната.

Кралско семейство: Тайланд има конституционна монархия, а настоящият крал е крал Ваджиралонгкорн, който се възкачи на трона през 2016 г.

Страната на усмивките: Тайланд често е наричан „Страната на усмивките“ поради приятелския и гостоприемен характер на своите хора.

Слонове: Слоновете имат културно значение в Тайланд. Страната е дом както на диви, така и на опитомени слонове и те са почитани като национални символи.

Плаващи пазари: Тайланд е известен със своите плаващи пазари, където търговци продават стоки от лодки по обширната мрежа от канали на страната.

Тайландска кухня: Тайландската кухня е известна с баланса си на сладки, кисели, солени и пикантни вкусове. Популярните ястия включват Pad Thai, Tom Yum Goong и Green Curry.

Фестивал Сонгкран: Сонгкран е тайландският новогодишен фестивал, празнуван през април, белязан от водни битки и символично почистване на статуите на Буда.

Тук-тук: Тук-тук е популярен вид транспорт в Тайланд. Тези триколесни превозни средства осигуряват удобен и приключенски начин за придвижване през оживените улици.

Острови: Тайланд е дом на множество красиви острови, включително Пукет, Ко Фи Фи и Ко Самуи, известни със своите зашеметяващи плажове и оживен нощен живот.

Най-дълго управлявалият монарх: Крал Пумипон Адулядей, предшественикът на настоящия крал, беше най-дълго управлявалият монарх в света до смъртта си през 2016 г.

Храмове: Wat Pho в Банкок е известен с огромната си статуя на легнал Буда, докато Wat Arun е известен със зашеметяващото си местоположение край реката.

Сиамски котки: Породата сиамски котки произхожда от Тайланд и е известна със своите отличителни сини очи с форма на бадем и къса козина с цветни точки.

Муай Тай: Муай Тай или тайландският бокс е националният спорт на Тайланд. Това е бойно изкуство, известно с използването на лакти, колене, пищяли и юмруци.

Златен триъгълник: Златният триъгълник, където се срещат Тайланд, Лаос и Мианмар, е исторически известен с производството на опиум. Днес това е регион с културно и историческо значение.

Мусонен климат: Тайланд изпитва тропически мусонен климат с три различни сезона: горещ, дъждовен и хладен.

Село King Cobra: Разположено в квартал Phanom, това село е известно с уменията на жителите си да боравят и развъждат кралски кобри.

Тайландска коприна: Тайланд е известен със своята висококачествена коприна. Джим Томпсън, американски архитект, изигра значителна роля в популяризирането на тайландската коприна в световен мащаб.

Loy Krathong: Loy Krathong е фестивал, на който хората носят украсени кошници или кратонг по вода, за да отдадат почит на богинята на водата.

Изумрудения Буда: В храма Wat Phra Kaew в Банкок се помещава почитаният Изумруден Буда, високо почитана статуя в тайландската култура.

Плод от дуриан: известен като „кралят на плодовете“, дурианът има силна миризма, която или е обичана, или мразена. Забранено е в някои хотели и градски транспорт.

Острови Phi Phi: Островите Phi Phi придобиха международна слава, след като бяха включени във филма „Плажът“, с участието на Леонардо ди Каприо.

Ratchadamnoen Avenue: Тази грандиозна улица в Банкок е дом на важни забележителности, включително Паметника на демокрацията и Loha Prasat, многоетажен метален замък.

Тайландско знаме: червеният, белият и синият цвят на тайландското знаме символизират съответно нацията, будизма и монархията.

Мост над река Куай: Железницата на смъртта, построена по време на Втората световна война, включва скандалния мост над река Куай, историческо място близо до Канчанабури.

Манго лепкав ориз: Популярен тайландски десерт, манго лепкав ориз включва сладък лепкав ориз, покрит с резени зряло манго и полят с кокосово мляко.

Спор относно храма на тигрите: Храмът на тигрите в Канчанабури се сблъска с противоречия заради отношението си към тигрите. Оттогава е затворен и останалите тигри са преместени.

Фестивал на плаващите фенери: Yi Peng, фестивалът на фенерите в Чианг Май, вижда хиляди фенери, пуснати в нощното небе, създавайки хипнотизиращ спектакъл.

 

Култура на уличното хранене: Тайланд е известен със своята оживена култура на улично хранене, предлагаща набор от вкусни и достъпни ястия като Pad Thai, Som Tum (зелена салата от папая) и манго с лепкав ориз.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин