Любопитни факти за Виетнамската кухня - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Виетнамската кухня
Автор: Елена Исаева

Виетнамската кухня се слави със своите живи вкусове, пресни съставки и различни регионални влияния. Ето 30 интересни факта за виетнамската кухня:

Оризът като основна храна: оризът е основна храна във виетнамската кухня и се сервира с почти всяко хранене.

Любопитни факти за Виетнамската кухня
Снимка: pixabay.com

Pho: Pho, супа с юфка, състояща се от бульон, оризови юфки и месо (обикновено телешко или пилешко), е едно от най-емблематичните виетнамски ястия.

Banh Mi: Banh Mi е виетнамски сандвич с френско влияние, който обикновено се състои от багета, пълна с различни съставки като месо, зеленчуци и подправки.

Nuoc Mam: Nuoc Mam или рибен сос е основна подправка във виетнамската кухня. Приготвя се от ферментирала риба и придава отличителен умами вкус на ястията.

Пресни билки: Виетнамските ястия често включват изобилие от пресни билки като мента, кориандър, босилек и перила.

Cha Ca: Cha Ca е известно ястие от Ханой, включващо риба на скара, обикновено сервирана с оризови спагети, фъстъци и пресни билки.

Goi Cuon: Goi Cuon или виетнамските пролетни рулца са пресни пролетни рулца, обикновено пълни със скариди, билки, свинско месо, оризово фиде и други съставки.

Com Tam: Com Tam, или натрошен ориз, е популярно ястие в Южен Виетнам. Често се сервира със свинско месо на скара, яйца и рибен сос.

Bun Cha: Bun Cha е специалитет от Ханой, включващ свински банички на скара и свинско шкембе, поднесени с оризово фиде и билки.

Ca Phe: Виетнамското кафе, известно като Ca Phe, е силно и често се сервира с подсладено кондензирано мляко.

Че: Че е разнообразие от виетнамски десерти, включително сладки супи, пудинги и напитки, направени със съставки като боб, плодове и лепкав ориз.

Виетнамски палачинки: Banh Xeo са хрупкави виетнамски палачинки, пълни със скариди, свинско месо, бобови кълнове и билки.

Banh Chung: Banh Chung е традиционна оризова торта, направена от лепкав ориз, боб мунг и свинско месо, често приготвяна по време на Лунната нова година (Tet).

Cao Lau: Cao Lau е специалитет на Хой Ан, състоящ се от плоски юфка, свинско месо и билки, сервирани в ароматен бульон.

Mi Quang: Mi Quang е централно виетнамско ястие с юфка, известно с бульона си с куркума, оризови юфки и разнообразие от гарнитури.

Nem Ran: Nem Ran, или пържени пролетни рулца, са хрупкави рулца, пълни с мляно свинско месо, стъклена юфка и зеленчуци.

Banh Cuon: Banh Cuon са деликатни рулца от оризово брашно, пълни със смляно свинско месо, гъби и шалот.

Banh Xeo: Banh Xeo, известен също като виетнамски палачинки, се прави от оризово брашно, куркума, кокосово мляко и се пълни със скариди, свинско месо и бобови кълнове.

Bia Hoi: Bia Hoi се отнася за прясна бира, популярна и достъпна наливна бира, която често се предлага по ъглите на местните улици.

Кухня Hue: Hue, бившата имперска столица, има различна кухня, известна със своите изискани и пикантни ястия.

Bo La Lot: Bo La Lot се състои от подправено смляно говеждо месо, увито в бетелови листа и изпечено на скара, създавайки ароматно и ароматно ястие.

Джинджифилов рибен сос: В допълнение към обикновения рибен сос, джинджифиловият рибен сос е обичайна подправка, особено в Северен Виетнам.

Banh Mi Hue: Banh Mi Hue е пикантна версия на класическия виетнамски сандвич, включващ различни меса и пикантен чили сос.

Bun Bo Hue: Bun Bo Hue е пикантна супа с телешка юфка, произхождаща от Хюе, включваща лимонена трева и свинска кръв.

Banh Tet: Banh Tet е цилиндрична оризова торта, често приготвена с лепкав ориз, боб мунг и свинско месо, увити в бананови листа.

Bun Rieu: Bun Rieu е супа с юфка от раци, известна със своя ароматен бульон, приготвен от домати, паста от раци и различни съставки от морски дарове.

Nom Hoa Chuoi: Nom Hoa Chuoi е салата от бананов цвят, обикновено смесена с настъргано пиле, билки и фъстъци.

Bun Thit Nuong: Bun Thit Nuong е ястие, включващо свинско месо на скара върху юфка с фиде, често придружено от пресни билки и фъстъци.

Сайгон багет: Багетите във Виетнам, особено в Сайгон, са известни със своята лека и хрупкава текстура, наследство от френското влияние.

Кафе с яйца: Виетнамското кафе с яйца е уникална напитка, приготвена чрез разбиване на жълтъци с подсладено кондензирано мляко и силно виетнамско кафе.

 

Виетнамската кухня е възхитителен гоблен от вкусове, показващ кулинарното творчество и културното многообразие на страната. От ароматните билки до пикантните бульони, всяко ястие разказва история за историята на Виетнам и регионалните влияния, които са оформили кулинарната му идентичност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин