Малко познатият ландшафтно исторически парк Градище - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малко познатият ландшафтно исторически парк Градище
Автор: Елена Исаева

България е малка по територия, но богата на всевъзможни природни красоти, в съчетание с исторически и праисторически скални образувания и останки от древни светилища. Едно такова място е не много известният в страната ни ландшафтно – исторически парк Градище. Наречен е така – хем исторически, хем ландшафтен, защото това е едно своеобразно съчетание на живописна местност, с интересни склани феномени, като междувременно в нея се разкриват и останките на древно тракийско селище.

Мястото е уникално и определено си заслужава да му се обърне внимание, както и да се отдели време за посещение. Намира се в Родопите, само на около 8 км от друг архитектурен резерват в село Долен, на отбивка на пътя между Гоце Делчев и Доспат. Легендата разказва, че някога по тези земи са живяли гиганти, които са изградили откритите в местността огромни скални фигури, откъдето идва и етимологията на името му.

Малко познатият ландшафтно исторически парк Градище
Снимка: wikipedia

 

По – сериозно проучване на древното светилище е започнало от 2000 –та година насам, когато то е било преоткрито. По време на работата и на извършените разкопки от археолозите е открита битова керамика, изработена на ръка вероятно с грънчарско колело, както и фрагменти от строителна керамика – предимно покривни керемиди, сравнително добре запазени глинени тежести за тъкачен стан, амфорна тара, глинен прешлен за вретено, натрошени и добре запазени животински кости и други артефакти, датиращи от края на Желязната епоха.

Освен тези предмети, на по – късен етап от проучванията са открити напластявания от по – късната халколитна епоха в три естествено образувани скални процепи. Открити са фрагменти от битова домакинска посуда като паници, купи, гърнета, чаши, съдове, напомнящи амфора и други миниатюрни форми, украсени с декорация, за която са използвани ранообразни техники – отпечатване, рисувне, врязване, набождане. Според доц. Анелия Божкова, ръководител на експедицията, скално – култовият комплекс е значително по – древен от добре познатият ни Перперек, както и според специалистите, вероятно това е и едно от най – древните мегалитни светилища в Югоизточна Европа.

Малко познатият ландшафтно исторически парк Градище
Снимка: wikipedia

Благодарение на Министерството на туризма, което популяризира археологическия обект, чрез кампанията „ Скрито пред очите ни “, е изградена интересна екопътека, която ще ви преведе през всички интересни скални образувания, някои от които могат да бъдат оприличени на различни животни, както и места с мистични знаци, където вероятно в далечното минало са се извършвали обредни ритуали.

Най – популярното скално образувание е главата – ясно отличаващ се човешки профил на мъж с добре видими нос, уста и очи. Вървейки по екопътеката от двете страни ще виждате всевъзможни глави и форми. С малко повече въображение и точно местонахождение спрямо скалите, ще можете да видите и други човешки глави, също така фигура на слон, костенурка, бебе, кораб, скални гъби, змии и глави, наподобяващи змей. На една от скалите се виждат стъпки, а на друга слънчевата система, където има дупки, наподобяващи планети, а на тези планети, на които има вода, съответстващите им дупки, по което и време да посетите парка, ще видите, че винаги са пълни с вода. На някои от скалите има сякаш вграден лъч от мрамор, водещ в различни посоки, други пък представляват огледало, което сякаш е там, за да ви обърне внимание на нещо интересно на противоположната му страна.

Самото светилище е разположено в най – високата част на местността, отвсякъде заобиколено с пропаст, с една дума добре защитено от каньона и трудно достъпно.

За щастие на туристите и любителите на подобни местности, днес мястото е достъпно. На отбивката, в началото на парка има удобен паркинг, както и чешма. Оства ви само да намерите свободно време и да го посетите.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин