Малта на върха на езика - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малта на върха на езика
Автор: Мира Янева

Малта е събрала най-доброто от средиземноморската кухня само на няколко малки острова. През вековете най-различни самоуверени завоеватели са нападали и управлявали страната, но единственото, което в крайна сметка са постигнали, е да дообогатят кухнята й с още няколко рецепти. Пригответе се да се поглезите с нашия малтийски кулинарен пътеводител. Ястията са трудни за произнасяне (пригответе се за внезапни тирета, препъващи апострофи и заплитащи езика "бз", "рмл" и "джб"), но пък са лесни за преглъщане

То се подразбира, че на островите е пълно с китайски, италиански, тайландски и всякакви чуждестранни ресторанти, но ако се доверите на местната кухня, това ще бъде най-добрият ви избор. Ще я познаете по уханния току-що изпечен хляб, свежите зеленчуци и прясно уловената риба. Непременно опитайте лампуки пай (рибен пай), браджоли (bragioli, телешко с маслини), заешко задушено и капуната – местния вариант на рататуй (или постен тюрлюгювеч).

Дори и в горещ летен ден не пропускайте супата на малтийските супи – въплъщението на традицията – вдовишка супа (Soppa ta' l-Armla). Нарича се така, защото традиционно в нея се слагат само сезонни зеленчуци (задължително бели или зелени, никакви моркови и червени чушки!), което я прави достъпна дори и за „бедната“ вдовица. Отгоре се гарнира с малки кози сиренца джбейна (gbejna). По-старите хора в страната с носталгия ще ви разкажат, че в днешно време вдовишката супа вече не се приготвя толкова често в малтийските домове. Но пък в ресторантите се намира сравнително лесно. Сега е моментът да я опитате преди да бъде незаслужено забравена от местните готвачи.

Тук дори местната бърза закуска е пълно въплъщение на средиземноморската здравословна и изкусително вкусна кухня. Забравете за Макдоналдс и опитайте хобз биз-зейт (ħobż biż-żejt') - хлебче, полято със зехтин, намазано с доматена паста и напълнено с риба тон, чесън, лук, домати и каперси.

Ако имате сили да станете рано в неделя (знаем, че сте на почивка, но обещаваме, че си заслужава), отидете до рибарското градче Марсашлок (Marsaxlokk, стига се за около половин час от столицата Валета с автобус 81). Край пристанището ще видите цялото разнообразие на улова край Малта, а в близките ресторантчета можете да опитате съвсем пресни морски дарове, сготвени с пресни подправки.

А когато настане време за десерт, се пригответе за сериозно покачване на концентрацията на захар в кръвта си. Най-малко сладки са канолите (kannoli) – пържени хрупкави тестени пръчици, пълнени с рикота. Семифредо изкушенията на Сицилия са стигнали и дотук – смес от пандишпан, захаросани плодове, сладолед и сметана. Или пък опитайте хелуа тат-торк (Ħelwa tat-Tork) – захаросана смес от натрошени и цели бадеми.

Макар и не толкова популярна като Франция или Италия, Малта може да се похвали с много добри вина, а на островите се отглеждат десетки сортове грозде. Няколко винарни предлагат винени турове, съчетани с дегустации и разходка по пътя на целия процес на производство на виното – от лозята до ферментирането и отлежаването. 

Нямам какво друго да ви посъветвам, освен да си запишете на листче имената на местните изкушения и да се впуснете смело на кулинарен тур!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 21.08.2012 | 16:01
Чаша от типичното за Малта пенливо вино Cassar de Malte и животът е някак още по-прекрасен! :)
Lilia Stoeva, 21.08.2012 | 13:47
Имах щастието да посетя тази екзотична страна и да опитам част от тези изкушения, невероятни са....пожелавам Ви да ги опитате на място:)))
Абонирайте се за нашия бюлетин