Мароканските кози са... по дърветата - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мароканските кози са... по дърветата
Автор: Peika.bg

Всички знаят, че козите са много добри катерачи, които са способни да изкачват много стръмни скали. Тези животни в Мароко обаче са едно ниво нагоре, защото могат да се катерят и... по дърветата. 

Причината, разбира се, е че там си намират вкусотийки за хапване, което е важно за региони като този, в който живеят.

В Югозападно Мароко козите се катерят по разкривените стъбла и по короните на аргановото дърво, чийто плодове узряват през юни. Трънливите 8-10 метрови дървета изобщо не стряскат рогатите животни, защото те толкова обичат плодовете им, че са способни да ги изядат още преди да са узрели.

Интересното е, че козите всъщност участват в производството на набиращото популярност арганово масло. Те ядат плода, но отделителната им система изхвърля ядката, а след това местните премахват семето и пресоват останалото, за да извлекат масло, което се ползва в кулинарната и козметичната индустрия. Арганът е богат източник на масло и доходи за берберите в Мароко, тъй като маслото започва да се търси все повече в Европа и Северна Америка.

Това дори води до негативни последици, защото берберите развъждат повече кози, за да извличат повече масло, но това пък води до унищожаване на големи площи от аргановите дървета.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин