Маршрут Правец - Правешки манастир - Чекотински манастир - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут Правец - Правешки манастир - Чекотински манастир
Автор: Мария Ангелова

Разходете се до родното място на Тодор Живков, разгледайте съкровищницата от подаръци от цял свят, които е получавал, и завършете деня си с два манастира, които са съвсем различни като усещане и атмосфера. Разнообразен и познавателен уикенд.

Спирка 1: Правец

Ако все още не сте посетили Правец, време е. Все пак в този град са се разхождали знаменитости като Муамар Кадафи, Фидел Кастро и Индира Ганди, няма как вие да го пропуснете.

Разгледайте родната къща на Тодор Живков, както и сградатa (в същия двор), в която са изложени десетки подаръци, които той като държавен глава е получавал по време на управлението си. Прочетете повече за Къщата на Тодор Живков.

Разходете се из просторния централен площад Тодор Живков, вижте университета, до него се намира Историческият музей (затворен в неделя), малко по-надолу са статуите на Тодор Живков и Димитър Благоев, както и тази на Диоген. Древногръцкият мислител е изобразен с фенер в ръка – според легендата той обикалял със светнат фенер посред бял ден и запитан какво търси, отговарял „Човек“.

На една пресечка разстояние от паметника на Тодор Живков има чудесно заведение за хапване, обзаведено като кукленска къщичка - „Зелената къща“.

Спирка 2: Правешки манастир

Тръгнете от Правец в посока Етрополе. Манастирът е на 3-4 км от града (можете да стигнете дотам по екопътека, ако времето е хубаво), има голяма табела отдясно на пътя. Отец Йоан, който се грижи за манастира, е усмихнат и сърдечен човек, който ще ви посрещне и разкаже за обителта. Обърнете внимание на релефните фигури на фасадата на църквата, които ще ви напомнят за тези от Парижката Света Богородица. Прочетете още за Правешкия манастир.

Спирка 3: Чекотински манастир

Съвсем друга атмосфера има намиращият се на 15 км от Правец Чекотински манастир. Там на власт е тишината, а самият манастир е толкова красиво изрисуван, че няма да ви се иска да си тръгнете. Мястото сякаш е създадено да постоите и да послушате собствените си мисли. Ако дойдете за литургията в 17 часа, останете поне за малко. Прочетете още за Чекотинския манастир.

Бонус: Пътят от Правешкия за Чекотинския манастир минава под автомагистрала Хемус, което може да е много вълнуващо изживяване, ако не сте минавали друг път (или сте с деца).

***

ЗА МАРШРУТА:

Подходящ за: цялото семейство

Най-добро време: целогодишно

Продължителност: еднодневен маршрут или двудневен, ако добавите нощувка в някой от манастирите

Общо километри от София – 166 км

Общо километри от Враца – 150 км

Вижте още уикенд маршрути в България!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
К. Асенова, 14.10.2020 | 13:59
Маршрутът е страхотен, изключително зареждащо с позитиви изживяване. Има само една грешка в статията. Музеят работи всеки ден, включително и в неделя и на празници. Всъщност и двата музея: Исторически музей в центъра на града(има много впечатляваща експозиция с макети на български забележителности) и родната къща на Тодор Живков с подаръците, които е получал. Не знам дали са десетки, изглеждат повече като стотици :) Браво за сайта! Много е полезен.
Абонирайте се за нашия бюлетин