Маршрут в Пирин: От хижа Безбог до Поповото езеро - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут в Пирин: От хижа Безбог до Поповото езеро
Автор: Петя Димитрова

Искате да се насладите на красотата на Пирин, но не се чувствате готови да изкачите връх Вихрен? Маршрутът от хижа Безбог до Поповото езеро може да се окаже по-подходящ за вас.

Със сигурност е по-лек, но не по-малко живописен. Стартова точка е хижа Гоце Делчев - до нея безпроблемно се стига с кола от с. Добринище.

Оттам лифт ви отвежда на 2236 м надморска височина до хижа Безбог – най-модерната в Пирин. Лифтът работи всеки ден от 8:30 до 16:30 часа, така че си направете сметка за времето преди да тръгнете (или се подгответе да слизате пеша до колата си). Точно зад хижа Безбог се намира Безбожкото езеро. То е ледниково и е с дълбочина до 7 м.

Вдясно от езерото започва и пътеката към Поповото езеро (маркировката е бяло-зелено-бяло). Разстоянието от хижа Безбог до него се изминава за около час и половина (умерено темпо).

По пътя се редуват леки изкачвания със слизане, но като цяло вървенето няма да ви измори. Почивките по-скоро са посветени на снимки, отколкото на запъхтяно „поемане на дъх”.

В края на пътеката ви очаква Поповото езеро или още Папазгьол. То е най-голямото в Пирин и второ по големина планинско езеро на Балканския полуостров след Смрадливото в Рила. Дълбоко е почти 30 метра и има площ от 120 декара. Легендите разказват, че някога в езерото се е удавил поп. Калимявката му изплувала и се превърнала в малко островче.

Снимки, доволно ядене на сандвичи и поемате обратно. Пътят назад е не по-малко приятен, тъй като разкрива пред вас чудесна гледка, която на идване е останала зад гърба ви.

Ако се върнете до хижа Безбог навреме, спокойно може да се наградите с порция домашно кисело мляко със сладко от боровинки. Още по-вкусно е след дългата разходка!

Открийте още маршрути в Пирин.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Svetoslav Markov, 14.11.2019 | 11:58
https://www.bg-tourinfo.com/indexph2.htm
Абонирайте се за нашия бюлетин